30.12.15. Prosvjed za dubrovačke i druge zaboravljene pse

| More

Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik, uz potporu brojnih udruga, organizira prosvjed za dubrovačke i druge zaboravljene pse

- Nakon oduzimanja pasa, i u vrijeme aktualnog slučaja zlostavljanja pasa u romskim naseljima, vrijeme je za DOSTA

Prosvjed za dubrovačke i druge zaboravljene pse u Hrvatskoj održat će se 30. prosinca 2015. u 12 sati ispred Ministarstva poljoprivrede (Vukovarska 78) jer je vrijeme da se kaže DOSTA.

Zakon o zaštiti životinja stupio je na snagu još daleke 2007. godine, dajući lokalnim zajednicama rok od najviše dvije godine da ispoštuju sve odredbe zakona koje uključuju zbrinjavanje napuštenih životinja, programe njihova udomljavanja i kastracije, kao i programe edukacije stanovništva.

Devet godina kasnije situacija u Hrvatskoj je alarmantna, što pokazuje i slučaj Dubrovnika u kojemu se izgradnja skloništa obećava više od desetljeća! Zakon o zaštiti životinja ne poštuje se i ignorira se, a udruga koja godinama pokušava problem barem držati pod kontrolom kažnjava se sramotnim oduzimanjem pasa.

Da je situacija alarmantna pokazuje i stanje u drugim lokalnim zajednicama, a nebriga za pse u romskim naseljima Međimurske županije dokazuje kako je bitno da se u rješavanje problema vezanih za napuštene životinje uključi država i sve nadležne državne institucije.

Važno je istaknuti da su oduzeti psi pod skrbi, a time i vlasništvu Društva za zaštitu životinja Dubrovnik. Oduzimanje pasa nije provela veterinarska inspekcija pa treba dobro preispitati zakonitost noćne akcije koju je organizirao Grad Dubrovnik, na svoju sramotu i sramotu cijele Hrvatske.

Nameću se pitanja zašto Zakon o zaštiti životinja još uvijek nema kaznene odredbe za nepoštovanje odredbi koje se odnose na lokalne zajednice, zašto nije propisano da skloništa mogu biti samo neprofitnog karaktera i zašto u njemu stoji dozvola za usmrćivanje životinja nakon 60 dana. Najviše se trebamo zapitati zašto se Zakon o zaštiti životinja ne provodi u čitavoj Hrvatskoj podjednako.

"Ako Zakon mogu poštovati i ne ubijati životinje jedan Čakovec, Varaždin i Zagreb, zašto to ne bi mogao i jedan Dubrovnik?" pitaju se volonteri Društva za zaštitu životinja Dubrovnik te objašnjavaju: "21. prosinca 2015. oko 2 sata ujutro iz skloništa na Žarkovici u Dubrovniku, uz asistenciju 50-ak policajaca, na silu je ukradeno 65 pasa u vlasništvu Društva za zaštitu životinja Dubrovnik. Kaštela, Šibenik, Medulin i Pakrac su skloništa koja su prihvatila ponudu Grada Dubrovnika da u gluho doba noći dođu i odvedu pse. Volonterka Sandra Sambrailo iste je noći i privedena kako ih ne bi ometala u naumu. Puno je bilo nepravilnosti te noći. Grad je tumačio zakone i naloge onako kako im je odgovaralo, a sve u cilju da našteti i psima i volonterima."

"Ovi prestrašni događaji samo su vrhunac 15-ogodišnje nebrige Grada Dubrovnika, upornog neispunjavanja zakonskih obaveza i iskorištavanja volontera. Stoga smo odlučili organizirati prosvjed pred zgradom Ministarstva poljoprivrede kako bi im ukazali i pokazali da je DOSTA!" rekla je Anica Sambrailo, predsjednica Društva za zaštitu životinja Dubrovnik.

Ne dopustimo više nijednu Žarkovicu, Pokupsko Cerje, Međimurje...

Neka ovaj prosvjed bude doček nove godine u kojoj se očekuju konkretne promjene koje će rezultirati humanošću, civiliziranošću i zajedništvom u obrani nevinih.

Pogledajte galeriju fotografija prosvjeda ovdje.

Dosta [ 148.60 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting