22.02.22. Svjetski dan kastracije pasa i mačaka

| More

22. 2. 2022. Obilježavanje kastracije kao učinkovite mjere za sprječavanje patnje i smrti životinja

- Propisati obaveznu kastraciju, (su)financirati kastracije, poticati građane na kastraciju životinja

Svjetski dan kastracije 2022. [ 831.73 Kb ]

Danas se obilježava Svjetski dan kastracije pasa i mačaka, a udruga Prijatelji životinja poziva sve da odvedu na kastraciju životinje o kojima skrbe: „Prekomjerno neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni je uzrok napuštanja životinja, koje završavaju u prepunjenim skloništima ili pate ostavljene bolesne, gladne, žedne, otrovane, ugušene, utopljene, ranjene, pregažene… Sjetimo se da tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja.”

U Hrvatskoj je na tisuće napuštenih životinja i skloništa su prepuna štenaca i mačića. Bez kastracije, ne može se zaustaviti njihov stalni priljev. Kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima. Stoga veterinari taj, danas već rutinski, zahvat smatraju važnim dijelom odgovornog skrbništva te se preporučuje kastracija životinja prije prvog tjeranja.

„Vrlo je okrutno trudne životinje izbaciti na cestu. One se ne mogu snaći, a udruge i volonteri su krcati životinjama i ne znaju gdje će s njima. Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Lokalne zajednice koje (su)financiraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka imaju manji broj napuštenih životinja, a time i značajne uštede u proračunu”, kaže dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja.

Pojašnjava da je obilježavanje Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka započelo 1995. godine kao događanje koje je pokrenula holivudska glumica Doris Day sa svojom organizacijom Doris Day Animal League. Odonda se svake godine posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta ukazuje na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, spriječilo prenošenje mnogih bolesti i općenito poboljšalo njihovo zdravlje.

Prijatelji životinja nedavno su tiskali i poslali gradovima, općinama i ostalim institucijama relevantnima za provedbu Zakona o zaštiti životinja novu edukativnu brošuru – „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka”. U njoj navode nekontrolirano razmnožavanje skrbničkih pasa i mačaka kao najveći uzrok problema, što, uz nemikročipiranje pasa, najviše pridonosi populaciji napuštenih životinja. Rješenje vide u kastraciji skrbničkih pasa i mačaka te slobodnoživućih mačaka. Lokalne zajednice mogu propisati kastraciju kao obavezni način kontrole razmnožavanja skrbničkih pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke, financirati kastracije i poticati građane na kastraciju životinja.

Ovaj mjesec pokrenuli su akciju „Dupla kuna za dupli spas”, kojom žele prikupiti sredstva za besplatnu kastraciju pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije. U tome su ih podržali Matea Frajsberger, Zdenka Kovačiček, Marija Omaljev, Miraj Grbić, Mario Valentić, Dunja Vejzović i druge poznate osobe. „Planiramo skupiti 300 000 kuna i time udvostručiti donaciju tvrtke Astra poslovni inženjering kako bi se kastriralo 1000 životinja. Svi zainteresirani za besplatnu kastraciju psa ili mačke u veterinarskim ambulantama u Sisku, Petrinji i Glini mogu nazvati broj 095 4 254 254 radnim danom od 9 do 16 sati ili poslati SMS”, navodi dr. med. vet. Svjetlana Prodanović.

„Apeliramo na sve da ne napuštaju životinje, da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju i da kastriraju svoje kućne ljubimce, ali i slobodnoživuće mačke, te da odgovornim ponašanjem pridonose dobrobiti i životinja i ljudi”, poručuju Prijatelji životinja.

Proučite brošuru „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka” u digitalnom obliku, informativan video o kastraciji, kliknite na prijavnicu za kastraciju po povoljnijim cijenama i saznajte više o akciji „Dupla kuna za dupli spas”.

astra logo [ 12.25 Kb ]

spcai logo [ 22.96 Kb ]

Zagreb, Udruga Prava šapa, lipanj 2017.: Rođen na uličnom hranilištu, oči uništene herpes-virusom koji mu je prenijela bolesna mama [ 53.96 Kb ]Našice, Udruga Farmica, prosinac 2017. (Badnjak): Pronađeni u otvorenoj kutiji u kanalu. Ledeni. U agoniji. Nakon dva sata grijanja pod lampama i sve moguće pomoći, sedam ih je ostalo živih, a dvoje je umrlo. [ 95.40 Kb ]Mačke i psi ne znaju zbrajati [ 592.46 Kb ]

Vezane teme

Ili žmiriš ili si za kastraciju [ 388.94 Kb ]Čakovec, Udruga Prijatelji, siječanj 2017.: Izbačena kujica u tjeranju, s tumorima mliječnih žlijezda i hernijom, istrošenih zuba od glodanja svega i svačega. Psihološko stanje: strah, nezainteresiranost za okolinu. [ 108.04 Kb ]Varaždin, Udruga Spas: Samo u 2017. Udruga je primila 250 štenaca na svoju skrb! U trenutku pronalaska štenaca s fotografije, dvoje njih bilo je živo, a jedan mrtav. [ 80.74 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting