Letak - Razlozi za kastraciju životinja

| More
ZAKONSKA OBAVEZA KONTROLE RAZMNOŽAVANJA KUĆNIH LJUBIMACA

Zakon o zaštiti životinja obavezuje skrbnike kućnih ljubimaca na obveznu kontrolu njihova razmnožavanja. To znači da je svaki skrbnik dužan osigurati da ne dođe do neželjenog potomstva kućnih ljubimaca pod svojom skrbi kako bi poštovao vezane zakonske odredbe te izbjegao financijske troškove i sankcije. Dobar, siguran i dugoročno jeftin način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka je trajna sterilizacija odnosno kastracija.
Kastracija muških i ženskih pasa i mačaka važna je za same životinje, životinje koje ih okružuju, za njihove skrbnike, a i za cijelu zajednicu, kao najbolji način prevencije neželjenih mačića i štenaca.

MAČKE I PSI NE ZNAJU ZBRAJATI, ALI ZATO ZNAJU MNOŽITI SE

GRADOVI I OPĆINE

Prema Zakonu o zaštiti životinja, gradovi i općine mogu propisati obaveznu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Mnoge lokalne zajednice već su iskoristile taj zakonski alat i time pomogle životinjama i svojem proračunu jer su krenule u rješavanje uzroka problema s obzirom na to da neželjene životinje i nastaju od nekastriranih pasa i mačaka koji imaju skrbnike. Zakon dopušta propisivanje izuzetaka koji se evidentiraju.

KADA JE NAJRANIJE MOGUĆE IZVRŠITI KASTRACIJU?

Veterinari preporučuju kastraciju muških i ženskih životinja prije prvoga tjeranja. Životinja neće zaostati u rastu. Također, kastracija ne utječe na temperament i nema utjecaja na debljanje koje ovisi isključivo o količini hrane koju životinja pojede. S obzirom na to da su kućne životinje izdvojene iz svojega prirodnog staništa, mi preuzimamo odgovornost za njihovu dobrobit i razmnožavanje.

Odaberite kastraciju kako biste spriječili patnju i smrt te omogućili životinjama dug i miran suživot s ljudima i ostalim životinjama. Potičite kastraciju i uklanjajte predrasude. Kastrirajte ulične mačke i vratite ih na mjesto s kojega ste ih uzeli. Pse označite mikročipom kako je zakonski i obavezno. Ne kupujte životinje, već udomite napuštenoga psa ili mačku.
Kastracija je nužan način pomoći životinjama. Budite savjestan skrbnik.

RAZLOZI ZA KASTRACIJU

Izvršite svoju zakonsku obavezu kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca na najbolji mogući način, budite savjesni prema životinji o kojoj skrbite i cijeloj zajednici te odvedite svojega psa ili mačku na kastraciju. Učinite dobro djelo, spriječite patnju i smrt, pomognite svojem kućnom ljubimcu.

Preuzmite letak:

letak o kastraciji

letak o kastraciji 1 [ 447.83 Kb ]letak o kastraciji 2 [ 477.85 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting