Dobri primjeri - JLS-ovi

| More

Poštovani,

razumijevajući velike probleme s kojima se susreću gradovi i općine u realizaciji mnogih obveza, a sa željom da pomognemo u provedbi Zakona o zaštiti životinja i ostvarivanju financijske uštede te dugoročnog rješavanja problema, dostavljamo vam informacije temeljene na dobrim primjerima iz prakse:

- Donošenje Odluke o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca s propisanom trajnom sterilizacijom kao kontrolom razmnožavanja pasa i mačaka, uz evidentirane iznimke, ne iziskuje financijske izdatke, a prema iskustvu preko 150 gradova i općina koji su to već učinili daje izravne rezultate i utječe na rješavanje uzroka problema. Primjer Odluke pripremljene uz pomoć veterinara i pravnika nalazi se u privitku ove poruke elektronske pošte i osnovni je alat sprječavanja nastanka novih neželjenih životinja.
Propisivanje trajne sterilizacije općim aktom ne znači da grad mora financirati sterilizacije, ali daje tu mogućnost, kao i mogućnost djelovanja prema Odluci. Iznimno je važno da svi gradovi u vašoj županiji donesu takav akt, ne samo zato što je to njihova zakonska dužnost, već i stoga što ni uz kakvo ulaganje i bez ikakvih prepreka mogu izravno utjecati na smanjenje financijskih izdataka zbog neodgovornih skrbnika pasa.

- Mogućnost ulaska u bazu mikročipiranih i cijepljenih pasa ne iziskuje financijska sredstva što je prepoznalo preko 200 gradova i općina, a daje izravan uvid u stanje u svakom gradu te je preduvjet za kontrolu mikročipiranja (Link s uputama za pristup bazi na koji svaki grad ima pravo i obvezu nalazi se na: http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=3508)

Čitači mikročipa su dobavljivi i nisu prevelika investicija, a osnovno su sredstvo rada komunalnih redara (informacije o dobavljivosti nalaze se na https://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=3389)

Sama kontrola mikročipiranja, odnosno obilazak svih kućanstva kako bi se provjerilo jesu li svi psi označeni mikročipom, može se vršiti i uz pomoć veterinarske, deratizacijske i drugih službi, studenata i slično jer nema potrebe da komunalni redari prilaze psima pa ni ulaze u posjed, već je skrbnik dužan dokazati da je pas mikročipiran, prije svega knjižicom, a tek po potrebi kontrolom mikročipa te se prema iskustvu kod obilaska nailazi tek na nekih dva do tri posto skrbnika koji pokazuju otpor koji zahtjeva daljnje intervencije, a koje su također dostupne.

- Jedan od prijedloga jest da gradovi i općine sklapaju ugovore sa skloništima paušalno po psu što znači da se dogovoreni iznos po psu plaća jednokratno, neovisno o tome kada će pas biti udomljen, kako bi se potaknulo sklonište da ga udomi što prije (prijedlog ugovora grada i skloništa nalazi se u privitku).
Postoji niz aktivnosti koje dovode, prema iskustvu gradova koji ih provode, do veće fluktuacije skloništa, a ne zahtijevaju gotovo nikakva financijska sredstva i važno ih je primijeniti u skladu s mogućnostima (savjeti za fluktuacijom skloništa nalaze se u privitku, kao i izračuni troškova i dobri primjeri rada pojedinih skloništa).
Mnogi gradovi i općine krenuli su i u izravno poticanje udomljavanja raznim vrstama nagrada te dogovorima o privremenom čuvanju uz kontrole uvjeta kako bi smanjile troškove i potaknule udomljavanje.

- Uskoro stupa na snagu novi Pravilnik o skloništima čija je i javna rasprava završena i čeka se njegova objava te je novost smanjenje uvjeta potrebnih za njegovu izgradnju i održavanje, bit će dozvoljeno vanjsko držanje pasa te će znatno financijski olakšati osnivanje skloništa od strane gradova, a reguliran će biti i privremeni smještaj do 20 pasa (Zadnja verzija nacrta Pravilnika nalazi se u privitku).
Mnogi gradovi i općine već imaju u planu jeftinije i učinkovitije načine zbrinjavanja pasa uz rješavanje uzroka problema i manje financijske izdatke po principu svoj na svome.

Napušteni psi su rezultat neodgovornosti građana, a rješenje je konkretan utjecaj na veću odgovornost skrbnika pasa, uvođenje reda koje zahtjeva strogoću i kažnjavanje jer psi nisu nužnost, već izbor pojedinaca koji trebaju uz taj izbor preuzeti i odgovornost koja podrazumijeva cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju, odnosno način držanja životinja bez negativnog utjecaja na tu životinju, druge životinje, druge ljude i gradove.

Dobra iskustva gradovi i općine imaju i s tiskanjem letka o zakonskim obvezama skrbnika kojeg distribuiraju uz uplatnice za komunalnu naknadu, a koriste i druge besplatno dostupne informativne materijale za što ne moraju izdvojiti velika financijska sredstva.
Pripreme letka dostupne su na linku:
https://drive.google.com/open?id=1Hkw8Bg-oPa-tw_eQ9-5BbYWrtXGWNlmx

Na kraju, iznimno važna stavka provođenja zakona jest informiranje građana o njihovim obvezama, ali i podizanje razine osviještenosti građana, osobito najmlađih, pa tako brojni predstavnici gradova i općina ističu važnost uvođenja edukacija u škole i vrtiće, a što je u nadležnosti i županija. Vjerujemo da će educiranje djece najviše pridonijeti poboljšanju sadašnje katastrofalne situacije s napuštanjem životinjama.

Primjeri dobre prakse pokazuju da se unatoč mnogim problemima mogu ostvariti iznimni rezultati po pitanju provedbe Zakona o zaštiti životinja, ali je ključno da svi gradovi, općine i županije podjednako ulože trud, osobito po pitanju obveza i dostupnih alata koje iziskuju ništa ili zaista malo financijskih sredstava, kako bi svi zajedno ostvarili uštedu, odnosno spriječili rasipanje novaca zbog neodgovornih skrbnika pasa.

Više informacija dostupno je u privitku ovog maila, a mnogi korisni dobri primjeri, pripreme materijala, šprance nude se na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017 te se udruga Prijatelji životinja trudi pomoći na razne načine lokalnim zajednicama s obzirom na to da svi dijelimo iste ciljeve u konačnici, te vjeruje da upravo lokalne zajednice, što su mnoge i pokazale, uz nezavidna sredstva i mnoge probleme s kojima se susreću, mogu napraviti iznimno vidljive rezultate.

S poštovanjem,

Natalija Svrtan, mag. ing.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting