Posljedice neprovedbe kontrole mikročipiranja

| More

Jedinicama lokalne samouprave
– svima-

Poštovani,

kao što znate, stupanjem na snagu Zakona o zaštiti životinja 2017. godine stupila je na snagu i odredba o kontroli mikročipiranja pasa u gradovima i općinama, što je prvenstveno u interesu jedinica lokalne samouprave. Naime, gradovi i općine moraju zbrinuti u sklonište i platiti troškove zbrinjavanja za svakoga psa koji završi na ulici, a nije označen mikročipom.

Na tjednoj i mjesečnoj bazi naša i druge udruge za zaštitu životinja dobivaju dojave o užasnim slučajevima zanemarivanja i zlostavljanja životinja diljem Hrvatske, koje su izravna posljedica neprovedbe kontrole mikročipiranja pasa. Stoga dijelimo s vama nekoliko primjera užasnih sudbina pasa kojima se lanac urezao u vrat i koji su oslijepili ili su pak rođeni u kanalu. Svi ti psi nisu bili mikročipirani i ne zna se tko im je skrbnik.

Petogodišnji pas stavljen je na lanac u štenećoj dobi, a kako je rastao, lanac se urezivao u vrat zadajući mu strašne bolove. Nesretni pas u međuvremenu je zbog nebrige i oslijepio. Za njega je saznala lokalna udruga tek kada susjedi, nakon gotovo pet godina, nisu više mogli gledati njegovu patnju. Lanac koji mu se osam centimetara urezao u vrat kirurški je odstranjen, ali će zauvijek ostati slijep. Nije ni cijepljen ni mikročipiran.

Kujica koja je nađena sa štencima starima oko šest tjedana napuštena je u visokoj trudnoći. Mikročip nema, što znači i da nije cijepljena protiv bjesnoće, pa je njezina skrbnika nemoguće identificirati. Štence su zbrinule udruge za zaštitu životinja kako bi pomogle svojoj lokalnoj zajednici i skloništu već prepunom štenaca zbog neoznačavanja pasa mikročipom i njihove nekastracije.

Psu koji je pobjegao s lanca očne duplje su prepune parazita, pothranjen je i ima srčanog crva. Prema procjeni veterinara, star je oko deset godina i isto nikada nije mikročipiran. Udruga koja ga je spasila pokušava preko vlasništva nad parcelom na kojoj je pas pronađen saznati tko mu je skrbnik, no bez mikročipa njihov trud je uzaludan.

Stoga još jednom apeliramo na vas i molimo vas da pravilno i u potpunosti organizirate i provedete kontrolu mikročipiranja pasa jer će se ona vašem gradu ili općini višestruko isplatiti smanjenjem broja napuštenih pasa. Čak i da zaposlite dodatne komunalne redare ili angažirate studente, veterinarske organizacije, deratizacijske i druge službe da vam pomognu u obilasku svih kućanstva, trošak takvog angažmana bit će višestruko manji od cijene zbrinjavanja nemikročipiranih pasa u skloništu.

Lokalnim zajednicama koje su uložile velik trud sav taj trud se i isplatio. Stoga se nadamo da ćete prihvatiti naše sugestije i uvidjeti važnost da se stane na kraj neodgovornosti građana, a da će vam predstavljeni slučajevi prikazati teške posljedice neorganiziranja kontrole mikročipiranja pasa.

Želimo vam da što prije ostvarite da na vašem području svi psi budu označeni mikročipom te ostajemo na raspolaganju za pomoć.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik udruge Prijatelji životinja
posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

Poslano 13. svibnja 2020.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting