Zanemarivanje i držanje u neprimjerenim uvjetima

| More

U slučaju zanemarivanja životinje (prehrana, neprikladan smještaj, stalno držanje na lancu i lanac urezan u meso, vidljivo bolesna životinja, sumnja da životinja nije čipirana i cijepljena protiv bjesnoće, nezbrinjavanje potomstva i sl.) komunalnom redarstvu i nadležnoj veterinarskoj inspekciji pismenim putem upućuje se prijava u kojoj treba navesti što više detalja koji upućuju na kršenje Zakona o zaštiti životinja i priložiti što više dokaza koji mogu poslužiti u svrhu dokazivanja navoda iz prijave (fotografije ili videosnimke, iskazi svjedoka, obdukcijski nalaz, veterinarska dokumentacija).

Važno: anonimne prijave uglavnom se ne razmatraju. Ako želite ostati anonimni jer mislite da bi osoba koju prijavljujete mogla ugroziti vašu sigurnost, u potpisanoj prijavi nadležnoj instituciji naglasite da želite ostati anonimni prema prijavljenom. Tako komunalno redarstvo/inspekcija može kontaktirati vas kao svjedoka, ali prijavljenoj osobi neće dati vaše podatke. Ako se radi o psu i ako postoji sumnja da nije cijepljen protiv bjesnoće i/ili mikročipiran (što je zakonska obaveza svakog skrbnika psa), svakako treba i to naglasiti, a na kraju svake prijave treba zatražiti povratnu informaciju o poduzetom.

Prijave veterinarskoj inspekciji pri Državnom inspektoratu upućuju se putem online obrasca na web-stranici: dirh.gov.hr.

Veterinarskoj inspekciji upućuje se i bilo koje drugo kršenje Zakona o zaštiti životinja poput loših uvjeta u trgovinama za prodaju kućnih ljubimaca, klanja svinja bez prethodnog omamljivanja, neprikladnog držanja tzv. domaćih životinja i tako dalje.

Komunalno redarstvo obavlja nadzor nad provedbom odredaba Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Takve Odluke propisane su za svaki grad posebno i mogu se pronaći na internetskim stranicama gradova. Za područje grada Zagreba građani se mogu javiti komunalnom redarstvu:

ODSJEK ZA NADZOR DRŽANJA I POSTUPANJA SA ŽIVOTINJAMA
Voditeljica Odsjeka za nadzor držanja i postupanja sa životinjama - Mirela Deveničar
Tel: 01/6585-911
E-mail: redarstvo-nadzor-zivotinje@zagreb.hr, redarstvo@zagreb.hr

Ako niste iz Zagreba, kontakte komunalnog redarstva potražite na internetskim stranicama grada u kojemu živite, odnosno čije komunalno redarstvo je mjesno nadležno za slučaj koji prijavljujete.

Također, komunalno redarstvo provodi nadzor sukladno i svojim obavezama i ovlastima prema odredbama Zakona o zaštiti životinja.

Ažurirano: siječanj 2022.

Vezane teme

Zanemareni pas

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting