Policija za životinje

| More

Policija za životinje je organiziran sustav zaštite životinja, vrlo učinkovit i popularan u svijetu, osobito u SAD-u. U Hrvatskoj ne postoji policija za životinje ili specijalizirana inspekcija za zaštitu životinja. Udruga Prijatelji životinja u više navrata tražila je od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstvu unutarnjih poslova osnivanje inspekcije/policije za životinje koja bi se sustavno i učinkovito bavila zaštitom životinja od zanemarivanja, zlostavljanja i ubijanja, no zasad bez pozitivnog odgovora.

Trenutačno se navedeni slučajevi prijavljuju komunalnom redarstvu (koje ima ograničene mogućnosti djelovanja), veterinarskoj inspekciji (koja je odgovorna za desetke ostalih nadležnosti vezanih uz životinje i nije specijalizirana za njihovu zaštitu) i policiji (koja može djelovati samo temeljem pojedinih odredbi npr. Kaznenog zakona, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, ali također nije specijalizirana za zaštitu životinja).

Inspekcija/policija za životinje bavila bi se isključivo zanemarivanjem, zlostavljanjem i napuštanjem životinja. Inspektori bi morali bi znati kako prići nepoznatoj životinji nepoznatoga zdravstvenog statusa, kako pravilno očitati čip, kako prepoznati zanemarivanje i zlostavljanje životinja. Bili bi ovlašteni tražiti počinitelja, naplatiti kaznu na licu mjesta i oduzeti životinju ako procijene da je potrebno. Surađivali bi sa skloništima, veterinarskim stanicama i policijom.

Saznajte više:

Prijedlog Udruge da se u Zakon o zaštiti životinja uvrsti inspekcija za životinje

Dopis Ministarstvu poljoprivrede - inspekcija za zaštitu životinja

Dopis MUP-u - policija za životinje

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting