25.07.05. Inspekcije koje to nisu i one kojih nema

| More

Prijatelji životinja traže drastične promjene u radu veterinarskih inspekcija i smjene nepodobnih

U Hrvatskoj veterinarske inspekcije u većini slučajeva djeluju kao pasivni promatrači, a nerijetko i kao potpora onima koji rade i sudjeluju u zločinima nad životinjama.

Inspektori nemaju osnovno obrazovanje o kršenju zakona o dobrobiti životinja, o čemu svjedoči i najnoviji slučaj 'afere beagleovi' na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, prilikom čega je nadležni veterinarski inspektor Željko Devčić propustio uočiti niz nepravilnosti, izjavljujući da se psi drže u uvjetima propisanima pravilnikom te da nije našao nikakve propuste u odnosu prema psima beagleovima?!? (Popis svih nepravilnosti može se vidjeti u Zahtjevu za razrješenjem dužnosti inspektora Željka Devčića, kojeg je udruga Prijatelji životinja uputila Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, a koji se nalazi u privitku ovoga dopisa).

Nekompetentnost i neprofesionalnost veterinarskih inspektora vidljivi su i u slučaju gostovanja cirkusa sa životinjskim točkama Gärtner u hrvatskim gradovima. Zanimljivo je da je veterinarska inspekcija zabranila cirkusu Gärtner u Poreču nastupanje pet životinja, za koje cirkus nije posjedovao liječničke svjedodžbe (Glas Istre, 27.1.2005), no inspektori u svim drugim gradovima gdje je cirkus prethodno nastupao, nisu uočili takvo kršenje Zakona o dobrobiti životinja, iako Prijatelji životinja šalju prijavu Veterinarskoj inspekciji svakoga grada gdje cirkus gostuje.

Cirkus Gärtner stalno ugrožava građane prisutnošću divljih životinja u javnosti, reklamirajući se gotovo u svakom gradu šetnjom slonova gradom, čime izravno krši Zakon o dobrobiti životinja. Naime, takva praksa je zabranjena člankom 23. Zakona o dobrobiti životinja, jer divlje životinje u gradu predstavljaju opasnost za građane, s obzirom na stalni stres i pritisak kojem su izložene, klimatske uvijete koji im ne odgovaraju, tretman koji im pružaju. Kršenje članka 23. i 24. Zakona o dobrobiti životinja kažnjava se novčanom kaznom od 2.500,00 do 5.000,00 kuna. Usprkos tome što je cirkus Gärtner promovirao svoje predstave u brojnim hrvatskim gradovima upravo šetnjom slonova po gradskim ulicama, veterinarski inspektori nisu još nijednom reagirali! Nakon što je cirkus nedavno prošetao slonove u Kaštelima, nadležna veterinarska inspektorica Plamenka Kovač, izjavila je da to nije toliko bitno, da je, dapače, možda i dobro da se slonovi prošeću. Vidjela je negdje na televiziji kako se slonovi šeću plažom i to joj se svidjelo. Na inzistiranje aktivista Prijatelja životinja kako je riječ o kršenju Zakona o dobrobiti životinja, rekla je kako to još mora proučiti?!?

Prijatelji životinja su na osnovu dojava građana reagirali prijavama veterinarskoj inspekciji zbog učestalog neadekvatnog postupanja sa psima (držanja na kratkom lancu, izlaganja raznim vremenskim uvjetima, bez vode i hrane, zlostavljanja i ubijanja), no dosad nije stigao inspekcijski nalaz ni za jednu podnesenu prijavu.

Kako se sankcioniranje zločina nad životinjama može provesti prije svega na temelju inspekcijskog nadzora, s pravom možemo sumnjati u učinkovitost i profesionalnost veterinarskih inspekcija, čija je profesionalna i moralna dužnost reagirati na svako kršenje Zakona. Nakon razotkrivanja ilegalnih pokusa na beagleovima na Veterinarskom fakultetu, za koje veterinarska inspekcija nije utvrdila nikakve nepravilnosti usprkos svim dokazima da nepravilnosti itekako postoje, opravdano sumnjamo da su se, zbog neučinkovitosti veterinarske inspekcije, dosad dogodila mnoga kršenja Zakona o dobrobiti životinja.

S obzirom na slučaj s beagleovima koji se dogodio na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, Prijatelji životinja mogu samo pretpostaviti kakvi su se užasi događali prije, odnosno, ako nadležni inspektori tvrde da je sve u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja u ovom konkretnom slučaju, kakav je to posao činila inspekcija u prethodnim slučajevima za koje hrvatska javnost nije saznala. Poučeni ovim iskustvom, sa strepnjom sumnjamo da situacija i u ostalim institucijama u kojima se životinje žrtvuju na 'oltaru znanosti' nije ništa bolja.

Stoga još jednom ističemo nužnost po hitnom postupku osnivanja Etičkog povjerenstva koje bi činili stručnjaci veterinarske, medicinske, biološke, farmaceutske ili zootehničke struke, ali i predstavnici udruga koje djeluju na području zaštite i prava životinja, kako bi se zaustavilo iskorištavanje, zloporaba, mučenje i zlostavljanje životinja, te još jednom pozivamo i hrvatsku javnost i odgovorne za hitnim izmjenama Zakona o dobrobiti životinja koji će ovakvu samovolju i iživljavanje nad životinjama i spriječiti i najstrože sankcionirati.

Zahtjev za razrješenjem dužnosti inspektora Željka Devčića

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE,
ŠUMARSTVA I VODNOGA GOSPODARSTVA
n/r Ministra
gdin Petar Čobanković
Uprava za veterinarstvo
Ulica grada Vukovara 78
10000 Zagreb

Predmet: Zahtjev za razrješenjem dužnosti veterinarskog inspektora mr.sc Željka Devčića dr.vet.med. i inspekciju rada dr. Tomislava Perokovića

Poštovani gospodine Čobanković,

obraćamo Vam se povodom najnovijih zbivanja na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu vezanih za 'aferu beagle', konkretno za ondje obavljene veterinarske inspekcije veterinarskih inspektora mr.sc Željka Devčića dr.vet.med. i dr. Tomislava Perokovića.

Načelnik veterinarskog ureda mr.sc Željko Devčić dr.vet.med. učinio je nekoliko kardinalnih propusta pri provedbi inspekcija.

Prostorije u kojoj su bili smješteni psi bile su zagušljive i zaudarale do te mjere da je boravak u njima bio štetan za zdravlje, što dokazuje povraćanje jednog od televizijskih snimatelja prilikom posjeta tim prostorijama. U pojedinim kavezima nalazio se izmet.

U kavezima su bili smještena i po dva psa, što je psima ostavljalo premalo mjesta po bilo kojem pravilniku i odredbama.

Neshvatljivo je da je inspektor mr.sc Željko Devčić dr.vet.med. mogao javno izjaviti da se psi drže u uvjetima propisanima pravilnikom te da nije našao nikakve propuste u odnosu prema psima beagleovima zatočenima na Veterinarskom fakultetu u svrhu nelegalnih pokusa, a još je neshvatljivija njegova izjava kako mu nije bilo ni na kraj pameti da bi dr. Brkić mogao raditi nešto iza njegovih leđa pa prilikom inspekcijskog nadzora nije primijetio (ili nije želio primijetiti) da je na 22 psa od 32 već izvršen zahvat lomljenja kosti noge: 'Kad sam ih obilazio, 13. srpnja, psi su očito već bili polomljeni, no nije mi bilo ni na kraj pameti da bi dr. Brkić mogao raditi nešto iza mojih leđa. Nisam zapazio ništa čudno, najmanje šavove od lomljenja kostiju - kazao je jučer mr. Devčić.' (Večernji list, 20.07.2005., str. 4, članak 'Vukićeviću i Brkiću prijeti do pet godina zatvora'). Šavove od lomljenja kostiju te operiranu nogu koju su psi držali podignutu od dna kaveza uočili su novinari i aktivisti koji su 17. i 18. srpnja 2005. obišli prostorije u kojima su bili smješteni psi. Nevjerojatno je da su 'laici' uspjeli uočiti da su psi operirani, a to nije vidjela za to školovana i od Ministarstva opunomoćena osoba.

Nadalje, pokuse nad psima, budući da su oni do četvrtka, 21. srpnja trebali biti u karanteni, u ponedjeljak nije htio komentirati mr.sc Željko Devčić dr.vet.med., najavivši da će glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva obavijestiti javnost o cijelom slučaju za dva dana, što nije učinjeno. (Vjesnik, 19.07.2005., str. 7, čanak 'To nije ni obmana javnosti ni korupcija, to je čisti kriminal')

Također, iako je izjavio u javnosti da je sa psima sve u redu, kad je Udruga preuzela pse, dva su psa imala fimozu koja se očitavala vidljivom upalom penisa, jedan pas je bio bez repa i anusa, a jedan bez oka, što je također vrlo vidljivo i laiku.

Udomiteljica psa bez oka naknadno nas je izvijestila da je prilikom posjeta veterinaru dobila informaciju kako je rana od oka jako čista. Kada je nazvala Veterinarski fakultet radi dodatnih pojašnjenja, rečeno joj je da su oko odstranili na Fakultetu za pokus te da su profesori pokazivali izvađeno oko studentima.

Neki psi su imali ogrebotine koje su bile vidljivo netretirane, a jedan pas je imao krvav rep, što je također vrlo lako uočljivo.

Kako je Načelnik veterinarskog ureda mr.sc Željko Devčić dr.vet.med. u pratnji inspektora dr. Tomislava Perokovića, 18. srpnja provjeravao mikročipove pokusnih pasa te imao uvid u njihovo vaganje, mjerenje temperature i provjeravao njihovo opće stanje, neobjašnjivo je da i dalje nije uočio nikakve nepravilnosti niti neliječene povrede pasa prilikom svojeg inspekcijskog nadzora. (Večernji list, 20.07.2005., str. 4, članak 'Vukićeviću i Brkiću prijeti do pet godina zatvora')

Čak i da mr.sc Željko Devčić dr.vet.med. nije namjerno, što svakako treba provjeriti, napravio spomenute propuste, zabrinjava nesposobnost i upitna kompetentnost inspektora koji takav nikako ne bi smio vršiti dužnost nadzora.

Smatramo da se inspektor mr.sc Željko Devčić dr.vet.med. pokazao krajnje neprofesionalnim i amaterskim prigodom vršenja inspekcije nad 32 beaglea te da je, namjerno ili slučajno, učinio niz propusta prilikom same inspekcije, i više nego očito zanemarivši vlastitu dužnost - a to je briga za dobrobit životinja, a ne čuvanje leđa kolegama veterinarima.

S tim u svezi zahtijevamo hitnu inspekciju rada inspektora mr.sc Željka Devčića dr.vet.med. te njegovu neodgodivu smjenu, jer smatramo da mr.sc Željko Devčić dr.vet.med. nije dovoljno kompetentna i pouzdana osoba za obnašanje dužnosti veterinarskog inspektora.

Također zahtijevamo i hitnu inspekciju rada dr. Tomislava Perokovića, s obzirom da je od samoga početka bio upoznat sa stanjem u kojem se nalaze 32 pasa beagleova te sudjelovao pri njihovom istovaru prilikom dolaska na Veterinarski fakultet. Prema našim saznanjima, psi su došli u potpuno neprimjerenom transportnom vozilu, a karantena nije ni približno bila spremna za njihov prihvat, a što je kršenje pravilnika o karanteni. Psi nisu bili primjereno njegovani, što više zdravstveno stanje mnogima je bilo ozbiljno narušeno, što je također dr. Peroković trebao primijetiti.

Napominjemo da gotovo niti na jednu prijavu koju je do sada udruga Prijatelji životinja podnijela inspektoru mr.sc Željku Devčiću dr.vet.med. o zlostavljanju životinja nismo dobili izvješće o tome je li uopće inspekcija obavljena te smatramo da Načelnika veterinarskog ureda mr.sc Željka Devčića dr.vet.med. treba smijeniti kao nepodobnu osobu za obnašanje takve dužnosti.

Odgovorno smatramo, a tome je protekla dva tjedna svjedočila i cijela hrvatska javnost, da su navedeni razlozi više nego dovoljni za ozbiljnu reviziju rada dr. Tomislava Perokovića te razrješenje mr.sc Željka Devčića dr.vet.med.s dužnosti Načelnika veterinarskog ureda.

S tim u svezi zahtijevamo preispitivanje zakonitosti radnji sukladno čl. 8, čl. 2. st. 3, čl. 3. st. 2., 3. i 9., čl. 6 Pravilnika o uvjetima i trajanju karantene za uvezene životinje (NN 13/94) te čl. 28. Zakona o dobrobiti životinja (NN 19/99), kao i sve ovdje navedene radnje po ostalim člancima Pravilnika o uvjetima i trajanju karantene za uvezene životinje i Zakona o dobrobiti životinja.

U očekivanju Vaše promptne akcije i poduzimanju odgovarajućih mjera, primite srdačne pozdrave.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik
Prijatelji životinja

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting