13.10.04. Dobrobit životinja u saborskoj raspravi

| More

Rasprava o prijedlogu novog Zakona o dobrobiti životinja

U srijedu, 13. listopada u 9:30 sati, kao prva točka dnevnog reda zasjedanja Sabora naći će se Prijedlog novog Zakona o dobrobiti životinja udruge Prijatelji životinja, a kojeg je na saborsku raspravu stavio predsjednik Liberalne stranke, gospodin Ivo Banac. Pola sata prije početka zasjedanja Sabora, aktivisti udruge Prijatelji životinja ispred Sabora će razviti veliki - pet metarski transparent - te zastupnicima dijeliti letke.

U svjetlu mijenjanja postojećih zakona zemalja Europske unije, a i šire od toga, udruga Prijatelji životinja još jednom želi ukazati na nužnost mijenjanja neshvatljivo lošeg postojećeg Zakona o dobrobiti životinja Republike Hrvatske. Prijatelji životinja drže da postojeći Zakon nije u skladu sa zakonima Europske unije i da kao takav ne može zadovoljavati kriterije države koja želi biti dio Europske unije. Za razliku od postojećeg Zakona Upravo zbog toga, prijedlogom novog zakona, Prijatelji životinja nastoje pratiti promjene koje se i u ovom trenutku događaju u ostatku Europe te u gotovo tri puta dužem Prijedlogu od postojećeg Zakona žele zabraniti cirkuse sa životinjskim točkama, kolinje, pokuse na životinjama (napose u kozmetičke svrhe), industriju krzna, trgovinu zaštićenih egzotičnih životinjskih vrsta, nehumani uzgoj i transport farmskih životinja, baterijski uzgoj kokoši, lov iz sporta i zabave, ubijanje napuštenih i izgubljenih životinja za društvo i ostale oblike zlostavljanja životinja.

Prateći promjene zakona zapadnih zemalja - zabrana baterijskog uzgoja kokoši u Švicarskoj i Austriji; zabrana prodaja jaja kokoši uzgojenih u baterijskim kavezima u Nizozemskoj; zabrana uzgoja svinja i telića u uskim pregradcima u Velikim Britaniji; zabrana kupiranja ušiju i repova psima u Austriji; zabrana držanja lavova i tigrova za cirkuske točke u Austriji; zabrana prisilnog šopanja gusaka u Kaliforniji; zabrana trgovine krznom pasa, mačaka i tuljana u Belgiji; uvođenje prava životinja u ustav Njemačke; velike novčane kazne za napuštanja pasa u Italiji; zabrana uzgoja životinja za krzno u Austriji; zabranu lova na lisice sa psima u Škotskoj, Engleskoj i Walesu te mnoge druge odredbe koje su već donesene, kao i one koje su još u fazi donošenja - Hrvatskom će Saboru predlagač dr. sc. Ivo Banac predstaviti prijedlog zakona koji se, zajedno s njegovim nadopunama, u cijelosti može vidjeti na web stranici udruge Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja kao udruga koja se zalaže za zaštitu i prava svih životinja ne samo da želi Hrvatsku u kojoj će, između ostaloga, postojati moderna utočišta za napuštene životinje i u kojoj se neće ubijati psi ni nakon 30 dana, odnosno uopće, već također želi Hrvatsku u kojoj se misli na prava svih i u kojoj se štite sve životinjske vrste, kako one koje svakodnevno srećemo na našim ulicama tako i one koje su skrivene daleko od očiju javnosti.

Kao autor prijedloga novog Zakona koji će se u srijedu naći pred saborskim zastupnicima, udruga Prijatelji životinja vjeruju da Hrvati imaju više senzibiliteta za dobrobit životinja nego što se to u zadnje vrijeme u javnosti želi prikazati te da je samo pitanje vremena kada će postojeći Zakon biti zamijenjen suvremenijim Zakonom o dobrobiti životinja koji bi, za promjenu, počeo štititi interese onih za čiju se dobrobit i zalaže.

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting