19.06.06. Konji u HNK???

| More

Prijatelji životinja prosvjeduju zbog iskorištavanja i maltretiranja konja u predstavi 'Ero s onoga svijeta'

Kazalište, kultura, umjetnost, pjevanje, gluma, orkestar, reflektori i konji. U ovom nizu riječi vrlo je lako izbaciti onu kojoj tu nije mjesto. No, iza te riječi kriju se uplašene životinje koje se prije svake predstave dovode u Hrvatsko narodno kazalište (HNK) kako bi 'glumile' u operi 'Ero s onoga svijeta'. Zar je konjima zaista mjesto u HNK? Zar je zaista potrebno dovlačiti konje za svaku predstavu i tjerati ih da stoje na pozornici pod reflektorom i bukom orkestra kako bi kulise opere s kojom se Hrvatska treba ponositi bile potpune? Zar je maltretiranje životinja dio kulture i umjetnosti?

Udruga Prijatelji životinja najavljuje prosvjed, danas, 19. lipnja 2006., u 19 sati, ispred HNK tražeći prestanak iskorištavanja konja kao živih kulisa u predstavi 'Ero s onoga svijeta'.

Udruga Prijatelji životinja smatra etički neprihvatljivim upotrebu životinja u kazališnim predstavama i njihovo mrcvarenje zbog umjetnosti i kulture. Posjetitelji trebaju slušati i gledati ljudske vještine pjevanja i glume, a ne preplašene konje kojima u kazalištu nije mjesto.

Dok je početkom ovoga mjeseca Dubrovnik postao 29. grad u Hrvatskoj koji je zabranio nastupe cirkusa koji koriste životinje u svojim predstavama i time se još jednom dokazao kao jedan od najznačajnijih kulturnih središta Hrvatske i Europe, HNK, umjesto da kao respektabilna institucija prednjači u kulturi i visoko civiliziranoj umjetnosti, iskorištavanjem i maltretiranjem životinja na svojoj pozornici blati kulturni i etički ugled Hrvatske.

Prema navodima djelatnika HNK, prije nekoliko godina jedan je konj tijekom predstave slomio nogu i zatim bio ubijen. Takve bi tragedije trebale potaknuti odgovorne u nacionalnoj kazališnoj kući da razumiju kako je kazališna pozornica namijenjena glumcima i pjevačima, koji su izabrali bavljenje umjetnošću, a ne preplašenim životinjama, koje nemaju izbora.

Očekujemo da će Hrvatsko narodno kazalište ozbiljno razmisliti o vlastitom ugledu i ugledu glavnog hrvatskog grada te da će sutrašnja predstava opere 'Ero s onoga svijeta' biti bez konja kao živih kulisa.

Prosvjed ispred HNK 1Prosvjed ispred HNK 2Prosvjed ispred HNK 3Prosvjed ispred HNK 4

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting