15.03.19. Prosvjed za klimu i u Zagrebu: Klimatske promjene traže naše promjene

| More

Prijatelji životinja pridružuju se svjetskoj inicijativi za promjenu prehrambenih navika

Štrajk učenika za klimu [ 64.21 Kb ]

- 15. 3. u 12:30 sati, Europski trg u Zagrebu: Djeca na ulicama kako bi spasila svoju budućnost

16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg prošloga ljeta pokrenula je inicijativu štrajkajući svaki petak ispred parlamenta u Stockholmu kako bi apelirala na zastupnike da učine više u borbi protiv klimatskih promjena. Nije niti slutila koliku će lavinu pokrenuti i da će njezin „štrajk za klimu” prekoračiti granice i stvoriti probleme u 75 drugih država zbog masovnih izlazaka učenika s nastave na prosvjede petkom.

15. ožujak najavljen je kao Dan za klimu kako bismo se podsjetili da niti jedan dan ne trebamo šutjeti o onome što smo napravili i što i dalje radimo jedinome domu koji imamo, ali isto tako ni o trudu Grete i djece diljem svjeta. Tim povodom ujedinilo se 75 zemalja i pružit će prosvjedima otpor ignoriranju velikoga problema koji se tiče svih nas. Među njima je i Hrvatska, a prosvjed mladih u organizaciji maturantice Laure Skale i ostalih učenika iz inicijative School Strike 4 Climate Croatia najavljen je u 12:30 sati na Europskome trgu u Zagrebu.

„2078. godine proslavit ću svoj 75. rođendan. Ako budem imala djecu, možda će taj dan provesti sa mnom. Možda će me pitati o vama. Možda će me pitati zašto niste učinili ništa kada ste još uvijek imali vremena za djelovanje”, izjavila je Greta u svojem nadahnjujućem govoru na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama te postidjela daleko starije i mudrije političare i svjetske vođe iz više od 200 država, koji su slušali njezin govor.

Greta je potaknula veliki svjetski pokret i već sa 16 godina naveliko nadahnula milijune djece i odraslih diljem svijeta na pozitivne promjene. Ona je veganka, a nakon što je otkrila koliko je konzumacija mesa, mlijeka i jaja pogubna za životinje, okoliš i za ljude, i njezina obitelj prešla je na veganstvo.

Prijatelji životinja pružaju veliku podršku svjetskom pokretu i pridružuju se prosvjednicima: „Uzgoj životinja za hranu vodeći je uzrok klimatskih promjena jer čini 14,5 posto emisija stakleničkih plinova. Plinovi amonijak i metan koji dolaze iz štala, uz emisiju CO2 nastalu uzgojem životinja, uzrokuju više štete nego svi automobili i tvornice na svijetu zajedno. Uzgoj stoke stvara deset puta više zagađenja nego naseljena područja, a oko 50 % zagađenja vode u Europi uzrokovao je masovan uzgoj životinja. Zbog naše navike jedenja mesa, mlijeka i jaja svatko od nas u svojoj ruci drži jedno od najgorih oružja za masovno uništenje”, izjavila je Vlatka Balaš iz Udruge i pozvala sve da se 15. ožujka, ali i svakodnevno, pridruže borbi za očuvanje planeta.

Prema istraživanju 23 autora iz Europe, SAD-a, Australije i Libanona, objavljenom krajem prošle godine u znanstvenom časopisu Nature, održiv prehrambeni sustav koji ne šteti okolišu zahtijeva uvođenje prehrane temeljene na voću, povrću, orašastim plodovima i mahunarkama. Marco Springmann, glavni autor istraživanja, rekao je da se nećemo ozbiljnije približiti ograničenju emisija stakleničkih plinova ako ne uvedemo prehranu na biljnoj osnovi.

„Plastika, mesna industrija, deforestacija i prenapučenost samo su neke od stotina stvari koje ubijaju Zemlju. Ako se borimo, borimo se do kraja. Vremena nema, ali nas ima. Ljudi su bili opredijeljeni oko raznih stvari, neki se borili za dobro, neki za loše, ali sada više nema vremena za strane. Ako smo ikada trebali stati svi zajedno, ne kao grad, ne kao država, nego kao svijet, to je sada“, izjavila je organizatorica prosvjeda Laura Skala.

Prijatelji životinja pozivaju na čitanje brošure „Hrana i ekologija”, a koju će besplatno dijeliti na prosvjedu, te na razmišljanje o uklanjanju sa svojih tanjura glavnih razloga globalnog zatopljenja. Pozivaju i na podršku Danu za klimu te da svatko 15. 3. i svaki sljedeći dan širi ideje veganstva i održivosti kako bi buduće generacije mogle opstati na Zemlji.

Pogledajte foto galeriju s održanog prosvjeda.

Djeca potiču na veganstvo [ 71.28 Kb ]Jedenje mesa uzrokuje globalno zatopljenje [ 397.93 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting