06.12.22. Potrebna jača kontrola prodaje i korištenja petardi

| More

Prijatelji životinja ukazali ministru Božinoviću na problem protuzakonite uporabe petardi

- Zbog aktualnog Svjetskog prvenstva u nogometu ranije se počelo pucati i kršiti Zakon

Pas u strahu od buke petardi [ 399.47 Kb ]

Uz podršku velike većine građana, početkom prošle godine stupila je na snagu potpuna zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3. Iako ta zakonska regulacija itekako pokazuje rezultate, i dalje je prisutan problem protuzakonite uporabe zabranjene vrste pirotehnike. Zbog toga je, smatraju Prijatelji životinja, potrebna dodatna kontrola uporabe i prodaje.

Kako bi ukazali na taj problem, koji je ove godine započeo ranije zbog aktualnog Svjetskog prvenstva u nogometu, obratili su se ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. Apelirali su na Ministarstvo da policija tijekom trajanja Prvenstva, kao i tijekom cijelog prosinca i početkom siječnja, pojača kontrole zabrane prodaje i korištenja petardi i redenika, na način da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Podsjećaju, uporaba petardi potpuno je zabranjena tijekom cijele godine uključujući povode kao što su sportska natjecanja i gradske ili nacionalne proslave. „S obzirom na to da se zna kada se održavaju određene utakmice, također bi pomogla prethodna medijska upozorenja policije kako bi se proslave sportskih uspjeha odvijale bez korištenja ilegalnih pirotehničkih sredstava”, navode iz Udruge.

Osvrnuli su se i na činjenicu da se ostala pirotehnika iz kategorija F2 i F3, poput raketa i vatrometa, ne smije koristiti prije 27. prosinca. Svi mogu prijaviti one koji koriste pirotehniku pozivom na 112 ili pozivom na broj lokalne policijske postaje, a istim putem mogu prijaviti i one koji u bilo kojem razdoblju koriste zabranjene petarde i redenike.

Smatraju da je važno i pojačano kontrolirati trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva jer su krajem 2021. kršile zakonske odredbe. Od 15. prosinca započinje se s prodajom pirotehnike, iako tada još nije dopuštena i uporaba. Stoga su Prijatelji životinja predlagali da se početak prodaje pomakne na 27. prosinca, a uporaba na 31. prosinca. Pohvalno je da sve više trgovačkih lanaca odlučuje ne prodavati nikakvu pirotehniku kao doprinos očuvanju zdravlja ljudi, zaštiti životinja od neželjenih posljedica i smanjenju zagađenja okoliša.

Pirotehnika je iznimno opasna. Osim što uznemirava starije i bolesne ljude te kućne ljubimce i njihove skrbnike, svake godine broje se stravični gubici ljudskih prstiju, šaka i očiju, dok životinje smrtno stradaju od srčanih udara ili u prometu zbog bježanja. Otpad koji stvaraju pirotehnička sredstva zagađuje tlo, vodu i zrak.

„Odlično je što su petarde i redenici potpuno zabranjeni, a ovim putem molimo da se ova izvrsna zakonska odredba i provodi. Razumijemo da policija ima puno drugih obaveza, no smatramo da se treba i može naći rješenje. To će sigurno osigurati ne samo bolju provedbu Zakona nego i više mira i sigurnosti ljudima i životinjama te smanjiti broj ozljeda od petardi”, zaključuju iz Prijatelja životinja.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting