05.05.22. Zbog maslina stradavaju milijuni ptica

| More

Prijatelji životinja pozivaju na spas ptica kupnjom hrvatskih maslina i maslinova ulja

- Zbog noćnog branja maslina u Španjolskoji drugim zemljama godišnje nepotrebno stradaju milijuni ptica

Noćno branje maslina [ 124.46 Kb ]

Branje maslina, zbog tehnološkog napretka, u posljednjih je nekoliko desetljeća doživjelo značajne promjene. Umjesto tradicionalnog ručnog branja pod dnevnim svjetlom, određene zemlje, koje su moćni izvoznici ovog ukusnog ploda, odlučile su se za noćno branje velikim strojevima.

Noćno branje proces je u kojem glomazne mašine nalik usisavačima, uz pomoć reflektora, usisavaju masline direktno s drveća. Problem nastaje kada ti isti strojevi osim maslina usišu i brojne ptice koje se odmaraju na granama. Naime, razne ptice selice tijekom svoje migracije koriste upravo stabla masline kako bi otpočinule prije povratka na put. Naglo probuđene, životinje se zbog zasljepljujućih reflektora i zaglušujuće buke ne uspijevaju snaći i poletjeti na sigurno, zbog čega dolazi do velikih stradanja.

Samo u španjolskoj autonomnoj regiji Andaluziji noćno branje maslina izravni je krivac za smrt tri milijuna ptica selica godišnje. Osim Španjolske, noćno branje maslina prakticiraju i drugi veliki proizvođači poput Italije, Portugala i Francuske. Uz Španjolsku, podaci o smrtnosti dostupni su i za Portugal gdje ovakav način berbe rezultira kobno za oko 100 000 jedinki godišnje. Treba naglasiti kako brojke nisu dostupne kada su u pitanju Francuska i Italija, stoga bi broj stradalih životinja prema nekim znanstvenim izračunima na godišnjoj razini mogao doseći brojku od deset milijuna.

Ove prakse u direktnom su sukobu s Direktivom o pticama, dokumentom Europske unije koji brojnim zaštićenim vrstama ptica jamči zakonsku sigurnost. Europska unija već je upoznata s ovim problemom. U planu je i u realizaciji zakonska zabrana noćnog branja maslina za Španjolsku, dok za ostale zemlje još nema takvih naznaka. U Hrvatskoj i Grčkoj noćno se branja maslina ne prakticira i ptice nisu ugrožene.

Valja naglasiti kako trenutačno ne postoje znanstvena istraživanja koja bi išla u prilog tezi koja noćno branje povezuje s kvalitetnijim proizvodom. Nadalje, opravdano je postaviti pitanje zašto se branje maslina ne može održati u ranim jutarnjim satima. Na taj način sačuvala bi se možebitna kvaliteta, a životinje bi imale dovoljno vremena da izbjegnu strojeve i opasnost.

Upravo zbog toga udruga Prijatelji životinja oštro se protivi ovakvom neetičnom načinu branja te apelira na izbjegavanje kupnje maslina i maslinova ulja iz zemalja gdje se prakticira noćno branje maslina.

Prijatelji životinja smatraju kako ne postoji opravdanje za nebrojene izgubljene živote, a građane potiču da masline nabavljaju iz zemalja u kojima se ova okrutna praksa ne provodi: “Grčka je poznata po tisućljetnoj kulturi uzgoja kvalitetnih te ukusnih maslina, a još je bolje za okoliš i životinje kupovati masline isključivo hrvatskih proizvođača.”

Više informacija o branju maslina i kako pomoći pticama nalazi se OVDJE.

noćno branje maslina [ 229.44 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting