25.11.21. Bliži se početak kraja držanju pasa na lancu

| More

Najavljeno da procedura Izmjene Zakona o zaštiti životinja počinje sljedeće godine

Pas na lancu [ 226.89 Kb ]

- Nakon Javne rasprave s više od 600 komentara Ministarstvo poljoprivrede dalo odgovor

Udruga Prijatelji životinja, Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede uz podršku ostalih 57 članica Mreže za zaštitu životinja i drugih udruga za zaštitu životinja pokrenuli su veljači ove godine nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” s ciljem potpune zakonske zabrane držanja pasa stalno vezanih.

Preduvjet da dođe do zabrane je pokretanje izmjene Zakona o zaštiti životinja. Stoga je pokrenuta i peticija koja je dosad skupila više od 58 tisuća potpisa, a podršku kampanji dale su mnoge institucije te lokalne i regionalne zajednice, dok su ankete pokazale podršku građana veću od 80 posto.

Na javnoj raspravi u listopadu, koja se odnosila na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu, ostavljeno je više od 600 komentara građana u smjeru nužne izmjene Zakona o zaštiti životinja zbog zabrane držanja pasa na lancu, kao i izmjena drugih odredbi poput zabrane iskorištavanje svih životinja u cirkusima, zabrane držanja tigrova i drugih divljih zvjeri u privatnom zatočeništvu te regulacije držanja egzotičnih životinja.

Kao odgovor na komentare, Ministarstvo poljoprivrede napisalo je sljedeće: „S obzirom na sveobuhvatnost mjera i procjene učinka koje bi izmjene Zakona o zaštiti životinja imale na širu zajednicu, kao i implikacija na mogućnost trgovine te vremenskog okvira, nije moguće uvrstiti izmjenu Zakona o zaštiti životinja u Plan zakonodavnih aktivnosti za 2022. godinu. Međutim, bez obzira na navedeno u 2022. godini će se, kako je Ministarstvo poljoprivrede i planiralo, osnovati Povjerenstvo koje će započeti s radom, a u prvom redu sa prikupljanjem dokumentacije i izradom analiza nastavno na dostavljene prijedloge za izmjenu Zakona o zaštiti životinja.”

Ministarstvo poljoprivrede već je ranije izrazilo svoj stav o potrebi poboljšanje uvjeta držanja vezanih pasa (što uključuje i „odgovorno posjedovanje pasa”), s konačnim ciljem prestanka držanja pasa na lancu, kao kulturnog postignuća civilnoga društva.

Prijedlog udruga je da se iz članka Zakona o zaštiti životinja koji propisuje da je zabranjeno „držati pse stalno vezane” izbriše riječ „stalno” i da se dodaju prekršajne odredbe. Smatraju da je to jedini način da se zabrana ove vrste zlostavljanja životinja i provede u praksi, što je nužno i moguće. Jasna zakonska zabrana na razini države pomogla bi i lokalnim zajednicama da lakše provedu svoju obavezu kontrole uvjeta držanja životinja.

Udruge zahvaljuju svima koji su potpisali peticiju za zabranu držanja pasa na lancu i svima koji su ostavili komentar na javnoj raspravi tražeći izmjene Zakona o zaštiti životinja. Najavljuju nastavak kampanje kako bi što prije došlo do pozitivnih zakonskih odredbi. Zahvaljuju i Ministarstvu poljoprivrede na iskazanoj dobroj volji i najavi na radu zakonskih izmjena. Pritom napominju da je psima svaki dan na lancu produženje njihove fizičke i psihičke patnje, što ničim nisu zaslužili.

Više o razlozima za hitnu izmjenu Zakona o zaštiti životinja može se pročitati na OVDJE, a više o nužnosti zabrane držanja pasa na lancu na www.zabranimolanac.net.

plakat zabranimo lanac [ 165.37 Kb ]pas na lancu [ 714.71 Kb ]Medo oslijepio na lancu [ 87.33 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting