19.10.12. Kako pomoći životinjama?

| More

Udruga Prijatelji životinja predstavlja vizual edukativnog plakata 'Kako pomoći životinjama?'

- U Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske: jumbo plakati s nekoliko kratkih uputa kako pomoći životinjama

Svatko od nas, uz samo malo truda, može učiniti puno za životinje. Kako? Prijatelji životinja odgovaraju na to pitanje uz pomoć plakata kako bi građanima pružili osnovne informacije i potaknuli ih na pomoć životinjama. Plakati su postavljeni u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i drugim gradovima.

Uz simpatične crteže životinja nalazi se nekoliko praktičnih savjeta kako im možemo pomoći, a ovom prigodom objašnjavamo svaki od njih.

Ne kupovati ih, već udomljavati one koje su napuštene!

Diljem Hrvatske nalaze se napuštene, ostavljene i zaboravljene životinje. Umjesto da kupujete životinju od nekog (ne)registriranog uzgajivača ili u trgovinama životinja, i time podržavate okrutnost uzgoja i trgovinu živim bićima, udomite napuštenoga psa ili mačku ako imate uvjete za novog člana obitelji. Učinit ćete dobro djelo i ujedno dobiti doživotnoga prijatelja.

Ne kupovati proizvode koji su testirani na njima!

Brojne tvrtke danas testiraju svoje proizvode na životinjama. Opravdano? Ne bismo se s time složili budući da postoje i brojne tvrtke koje to nisu činile i ne čine. Zašto to jedne mogu, a druge ne mogu? Ovdje je razlog vrlo jasan: nebriga i novac. Potražite na www.prijatelji-zivotinja.hr popis tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode i njihove sastojke na životinjama (tzv. bijela lista). Informirajte se i izgradite jasan stav protiv pokusa na životinjama.

Ne jesti ih!

Više od 60 milijarda životinja uzgojenih na farmama ubiju godišnje diljem svijeta za ljudsku prehranu. Je li ovaj masovan pokolj uistinu potreban? U Hrvatskoj otprilike 150.000 vegetarijanaca i vegana odbija sudjelovati u njemu, u svijetu taj broj premašuje pola milijarde. I vi možete biti među njima. Odbacite predrasude i ono što vas svakodnevno putem reklama pokušavaju uvjeriti! Promjenom prehrane u vegetarijansku, odnosno vegansku, najviše možemo pomoći životinjama, kao i svojemu zdravlju i okolišu.

Ne nositi njihovu kožu i krzno!

Ledeno doba i život u pećinama daleka su prošlost, stoga - zašto ustrajati u odijevanju životinjskoga krzna i kože? Uz toliko kvalitetnih prirodnih i modernih umjetnih materijala neživotinjskog podrijetla za odjeću i obuću, danas je to potpuno nepotrebno. Svatko od nas ima izbor i mogućnost odjenuti se lijepo, udobno, toplo, s ukusom i moderno, a da na svojem tijelu i na svojoj savjesti ne nosi mrtve životinje. Divno je odijevati se etički.

Ne sudjelovati u lovu i industriji zabave koja ih iskorištava!

Budimo realni - kako bismo se osjećali da netko za nama trči s lukom i strijelom, cilja na nas iz zasjede, puca na nas sačmaricom ili nas gađa eksplozivom? Volimo li svoj život u tolikoj mjeri da smo spremni pustiti i druge da žive u miru? Bi li nama bilo normalno da smo zatočeni u nekom od kaveza ili u akvariju, svakodnevno izloženi pogledima stranaca? Sviđa li nam se kad netko manipulira nama, tjera nas da činimo stvari koje smatramo apsurdnima ili uvredljivima? Je li to zabava, trebamo li podržavati takve aktivnosti? Odgovor i sami znamo, zar ne?

Prijatelji životinja na svojoj web-stranici, uz ovdje navedene, nude i druge savjete kako pomoći životinjama i mole građane da primijene barem jedan od njih, sudjelujući tako u izgradnji boljega svijeta za sva bića, za svakoga od nas. Svaki pojedinac je važan, svaki korak prema etičnijem življenju je značajan. Pridružite se.

Plakat 'Kako pomoći životinjama?' [ 94.55 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting