20.02.19. Zbog ozljeda i pogibeljnosti, rad konja u šumi zabranjen je zakonom

| More

Prijatelji životinja uputili dopis nadležnima u Splitu i županiji za provedbu sanacije marjanske šume

Konj [ 77.10 Kb ]

- Mora se dokazati da na Marjan ne može doći nikakva šumska mehanizacija

Udruga Prijatelji životinja uputila je dopis nadležnim osobama grada Splita, splitskog gradskog vijeća, Javne ustanove za upravljanje park-šumom „Marjan”, Odjela preventivno-operativnih poslova Vatrogasne postrojbe grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te udrugama Sunce i Društvo Marjan, a vezano uz najavljeno uključivanje konja u izvlačenje zaraženih stabala iz park-šume Marjan. Prijatelji životinja ponovno su upozorili da Zakon o zaštiti životinja zabranjuje „korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara”. Prijatelji životinja dijele mišljenje građana da korištenje konja za rad nije samo nezakonito nego i sramotno za grad Split i Dalmaciju.

„Korištenje konja protuzakonito je bez izrađenog stručnog elaborata da se zaista radi o nepristupačnom području na koje ne može pristupiti nikakva mehanizacija, a što je nužno kako bi se spriječila zloupotreba. Naime, da bi se mogao iskoristiti izuzetak u zakonskoj odredbi koja zabranjuje iskorištavanje konja na bilo koji način za izvlačenje drva iz šume treba dokazati da se radi o teško pristupačnom području i, osim toga, da se tamo ne može pristupiti ni jednim oblikom mehanizacije”, naglasio je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Dodao je da je zakonodavac donio zabranu imajući na umu da je riječ o iscrpljujućem i pogibeljnom poslu za konje, koji narušava njihovu dobrobit i zdravlje, a radni učinak razmjerno je malen. Već pri izloženosti samo težini jahača dolazi do deformacija tkiva u leđima konja, dok im prilikom teškog tjelesnog rada stradavaju i noge i leđa. Pri nošenju i izvlačenju drva iz šuma, uobičajene su ozljede, padovi, lomljenja nogu i vratova, pa i smrt konja. Ozljede nastaju i od nošenja opreme – remenje i samari stvaraju hematome i rane po vratu, ramenima i tijelu, a lanci im stružu po nogama.

Prijatelji životinja istaknuli su u dopisu da na svakom terenu, pa čak i na vrlo strmom, šumska mehanizacija može raditi puno učinkovitije nego bilo koja životinja, što je osobito važno zbog kratkog vremenskog roka predviđenog za sanaciju Marjana. Naveli su da šumski zglobni traktori, strojevi s dizalicom koja hvata i tovari trupce, dizalice sa sajlama za strme terene, traktori s vitlom i gusjeničari mogu obaviti sav posao uklanjanja zaraženih stabala. Pritom zaključuju da korištenje šumskih vozila nije ugrožavajuće za šume jer se, zahvaljujući djelovanju šumske flore i faune, tlo samo oporavlja od gaženja i sabijanja, pa takvo gaženje nije trajno niti ima loše posljedice za ekosustav.

U zaključku, pozvali su odgovorne osobe za provedbu izvlačenja zaraženih stabala iz marjanske šume da primijene civilizirane načine gospodarenja šumom, bez korištenja konja za nošenje i/ili vuču stabala. Izrazili su i nadu da se neće dopustiti kršenje zakona i mučenje konja zastarjelom i okrutnom praksom kojoj nema više mjesta u 21. stoljeću, a čemu se protivi i većinska hrvatska javnost.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting