21.04.23. Spriječimo klimatsku krizu!

| More

Prijatelji životinja pozivaju na aktivizam povodom Dana planeta Zemlje

- 22.4., 16 sati, Strossmayerov trg u Zagrebu; klimatski prosvjed za Dan planeta Zemlje

planet zemlja [ 91.60 Kb ]

Povodom Dana planeta Zemlje koji se obilježava 22. travnja, Prijatelji životinja podižu svijest o klimatskoj krizi kroz edukaciju o biljnoj prehrani i veganskom načinu života. „Dignimo glas, ne temperaturu“, slogan je klimatskog prosvjeda za Dan planeta Zemlje koji će se održati u subotu 22. travnja od 16 do 18 sati na Strossmayerovom trgu u Zagrebu u organizaciji udruge Zelena akcija. Prosvjedom se želi pozvati Vlada Republike Hrvatske da donese zeleni i pravedan novi plan za Hrvatsku, a Sabor da proglasi klimatsko izvanredno stanje za što su Prijatelji životinja poslali zahtjev Saboru još 2019. godine. Organizatori napominju da je potrebna hitna akcija kako bi se ublažile klimatske promjene i izbjegla potencijalno nepopravljiva šteta za ljude i okoliš.

Uzgoj životinja za hranu vodeći je uzrok klimatskih promjena jer čini 14,5 % emisija stakleničkih plinova. Plinovi amonijak i metan koji dolaze iz štala, uz emisiju CO2 nastalu uzgojem životinja, uzrokuju više štete nego svi automobili i tvornice na svijetu zajedno. Uzgoj životinja za hranu stvara deset puta više zagađenja nego naseljena područja, a oko 50 % zagađenja vode u Europi uzrokovao je masovan uzgoj životinja. Zbog naše navike jedenja mesa, mlijeka i jaja svatko od nas u svojoj ruci drži jedno od najgorih oružja za masovno uništenje”, tvrde Prijatelji životinja.

Dodaju da prehrana namirnicama životinjskoga podrijetla nanosi nemjerljivu štetu šumama: 80 % šuma na svijetu nemilosrdno se krči uništavajući sav život u njima radi dobivanja jeftinih pašnjaka za uzgoj životinja ili njihove hrane. Šokantna je činjenica da se gotovo 70 % iskrčenog zemljišta u Amazoniji koristi za ispašu stoke.

Čak 60 % globalnog gubitka biološke raznolikosti može se pripisati stočarskoj proizvodnji. Prema izvješću Svjetskog fonda za prirodu, u proteklih 40 godina nestalo je čak 52 % svih divljih životinja na svijetu. Dnevno izumire između 50 i 150 vrsta, a godišnje i do 55 000. Uklanjanjem mesa, mlijeka i jaja iz prehrane možemo smanjiti naš ugljični otisak za čak 73 %. Prijatelji životinja podsjećaju da je mesna industrija najveći zagađivač i potrošač vode. Za kilogram mesa potroši se 15 000 litara vode, a za kilogram žitarica sto litara vode. „Štedimo više vode ako pojedemo pola kilograma govedine manje, nego da se cijelu godinu ne tuširamo“, dodaju.

Smatraju da institucije na državnom i lokalnom nivou trebaju provoditi Niskougljičnu strategiju (NN 63/2021) koju je u lipnju 2021. godine donio Hrvatski sabor, sa sljedećim mjerama i stavkama:

MAG-14 - Promjena načina prehrane ljudi: „Uzgoj žitarica za hranu za životinje proizvodi puno više stakleničkih plinova nego proizvodnja žitarica za ljudsku prehranu. Povećanjem utroška namirnica biljnog porijekla u prehrani mogu se ostvariti značajna smanjenja emisija, kao i ušteda vode.”
Stavak 6.6.2.: „Potrebno je spomenuti da bi se dodatno značajno (izravno i neizravno) smanjenje emisije stakleničkih plinova, moglo ostvariti uz promjene prehrambenih navika društva, odnosno mjerama kojima bi se poticala veća potrošnja namirnica biljnog porijekla.”

Prijatelji životinja podržavaju klimatski prosvjed i pozivaju sve da dođu te aktivno obilježe Dan planeta Zemlje. Zaključuju da je Dan planeta Zemlje svaki dan te bi zbog toga trebalo drastično smanjiti potrošnju namirnica životinjskog podrijetla jer svi imamo ulogu u sprječavanju klimatskih promjena. „Najveća je moć i odgovornost upravo u našem odabiru načina života i prehrane te pozivamo sve da razmotre razloge za povećanje veganskih proizvoda u svojoj prehrani i potpišu građansku inicijativu za razvoj kultiviranog mesa na www.endtheslaughterage.eu/hr”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Kako bi svi zainteresirani mogli iskušati veganske proizvode i jela, Prijatelji životinja pozivaju na cjelodnevni 12. VegeSajam koji će se održati 3. lipnja 2023. na zagrebačkome Europskom trgu. Važne informacije o utjecaju mesne industrije na klimu nalaze se u brošuri “Hrana i ekologija”.

klimatske promjene

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting