04.10.09. Dani prijatelja životinja

| More

Prijatelji životinja obilježavaju Svjetski dan vegetarijanstva, Svjetski dan farmskih životinja i Svjetski dan životinja

- Pozivaju se građani da u sklopu Dana prijatelja životinja posjete informativne štandove, degustiraju vegansku hranu, poslušaju predavanje, dođu na promociju web stranice i druženje te potpišu novu peticiju

Četvrtak, 1. listopada - Svjetski dan vegetarijanstva

Prijatelji životinja pozivaju građane na degustaciju veganskih jela koja će se u sklopu cjelodnevnog informativnog štanda održati na Trgu bana Jelačića u 12 sati. Seitan i tofu, pohani bez jaja, bit će uz vegansku francusku salatu dio manifestacije kojom će se obilježiti kraj Vege izazova. Sudionici Vege izazova odlučili su na 14 dana – od ZeGeVege festivala pa do Svjetskog dana vegetarijanstva – biti vegetarijanci ili vegani.

Prijavili su se građani iz čak 25 različitih mjesta u Hrvatskoj, a među njima su i Petra Nižetić, Iva Šulentić, Ivana Radovniković i Ana Stunić, koje će također biti na degustaciji. Većina sudionika Vege izazova postat će dijelom stalno rastuće populacije vegetarijanaca koja trenutačno broji više od 150.000 u Hrvatskoj. Svjetski dan vegetarijanstva njihov je dan, ali isto tako i dan velike većine pučanstva koja razumije važnost i prednosti vegetarijanskog načina življenja. Istoga dana, na štandu će se potpisivati i peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije.

Petak, 2. listopada - Svjetski dan farmskih životinja

Povodom dolaska u Hrvatsku donedavnog zastupnika u Europskom parlamentu Jensa Holma, Prijatelji životinja će na cjelodnevnom štandu na Trgu kralja Tomislava pozivati građane na predavanje 'Hrana i klima' koje će se održati u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1, u 19:30 sati. Nakon sastanka s članovima Odbora za zaštitu okoliša u Hrvatskom saboru, Jens Holm će na predavanju za javnost iznijeti šokantne informacije o danas najvećoj prijetnji preživljavanju na Zemlji – klimatskim promjenama. Nazočni će dobiti primjerak izvješća Stočarska industrija i klima koju je Jens Holm napisao u suradnji s novinarom Toivom Jokkalaom, a bit će pripremljen i prigodni domjenak.

Svjetski dan farmskih životinja započela je obilježavati udruga FARM - Farm Animal Rights Movement na rođendan vegetarijanca Mahatme Gandhija. Danas se taj dan obilježava diljem svijeta kako bi se skrenula pozornost na patnju više od 50 milijardi krava, svinja, pilića i drugih svjesnih bića koja godišnje stradavaju na farmama i u klaonicama diljem svijeta samo kako bismo mi kratko mogli uživati u obrocima koji zapravo štete našem zdravlju i okolišu.

Subota, 3. listopada

Nakon informativnog štanda na uglu Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića na kojem će članovi Prijatelji životinja skretati pozornost na milijune životinja mučenih u laboratorijima kako bi se u javnosti razvio jasan stav protiv vivisekcije, održat će se promocija nove internetske stranice. Uz druženje i veganske muffine, čokoladne kocke i pite, promocija će se održati u prostorijama Internet kluba SublinK, Teslina 12, u 19:30 sati.

Stranica www.vegan.hr novi je projekt Prijatelja životinja kojima se želi građanima približiti vegansku prehranu i način života te razbiti stvorene predrasude. Stranica obiluje savjetima i informacijama o tome kako živjeti veganski u Hrvatskoj te predstavlja veganstvo kao pokret aktivnih pojedinaca kojima je, osim do svojega zdravlja i drugih ljudi, stalo i do dobrobiti ostalih životinjskih vrsta i cijeloga planeta. Na stranici je u cijelosti objavljeno internetsko izdanje knjige Vegan – nova etika prehrane Erika Marcusa. Na promociji će biti prikazan kratki film 'Veni Vidi Vegani'.

Nedjelja, 4. listopada - Svjetski dan životinja

Nakon što je članica Prijatelja životinja i jedna od ambasadorica Svjetskog dana životinja Ivana Surjan pozvala pojedince i udruge diljem Hrvatske da se uključe u obilježavanje ovog međunarodnog dana, Prijatelji životinja pridružuju se i Gradu Zagrebu koji organizira njegovo obilježavanje na jezeru Bundek. Osim informativnim štandom, Prijatelji životinja će upotpuniti program za djecu i odrasle nastupom dječjeg zbora Kikići, plesne skupine Capoeira, etno pjevačice Elme i Minee. Doći će i Vrečko koji će upozoravati na opasnost plastičnih vrećica za životinje i okoliš.

Na Svjetski dan životinja udruga Prijatelji životinja pokrenut će novu peticiju kojom, zbog velikog broja nezadovoljnih građana neprovođenjem Zakona o zaštiti životinja, traže reformu veterinarske inspekcije. Veterinarska inspekcija trebala bi biti učinkovitija, brojnija i spremna nadzirati i sankcionirati zlostavljače životinja i sve ostale koji se ne pridržavaju zakona. Pozivaju se građani da dođu potpisati peticiju koja je dostupna i na web stranici Udruge.

Sponzori Dana prijatelja životinja su: Biovega, Eco natura, Encian, Malleus, Omegol, Repro eko, Vegehop i Zale.

Svjetski dan vegetarijanstva 2009 [ 77.01 Kb ]Predavanje Jensa Holma 3 [ 126.80 Kb ]Promocija web stranice Vegan.hr [ 367.96 Kb ]Svjetski Dan Životinja 2009 [ 459.15 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting