28.10.21. Dosta je mučenja životinja na lancu!

| More

Prijatelji životinja zatražili na javnoj raspravi Ministarstva poljoprivrede pokretanje zakonskih izmjena

Snoopy_Pula_3 [ 230.74 Kb ]

- Građani mogu do 4. 11. 2021. podržati zahtjev za izmjenama Zakona o zaštiti životinja 2022. godine

Udruga Prijatelji životinja ostavila je komentare na javnoj raspravi koja se odnosi na plan zakonodavnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede za 2022. godinu i zatražila izmjene Zakona o zaštiti životinja. Kao razloge traženja zakonskih izmjena navodi, prije svega, nužnost potpune zabrane držanja pasa na lancu, kao i zabranu iskorištavanja svih vrsta životinja u cirkusima, te potrebu reguliranja držanja i trgovine divljim i egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima. Dodaje i da dosta članaka, uključujući onaj vezan za zabranu držanja pasa na lancu, nema prekršajnu odredbu, što je nelogično i onemogućava kažnjavanje, pa i zato Zakon o zaštiti životinja treba što prije ići u izmjene.

Povod traženju zakonskih izmjena je inicijativa Skloništa Prijatelji Čakovec, Udruge Pobjede i Prijatelja životinja, uz 56 članica Mreže za zaštitu životinja, za Hrvatsku bez držanja pasa na lancu. Prijatelji životinja jasni su u namjeri da se Zakon o zaštiti životinja mora promijeniti i da se držanje pasa na lancima mora potpuno zabraniti: „Od 2005. godine borimo se za potpunu zabranu držanja pasa na lancima. Smatramo da nitko tko nema uvjete za skrb o psu ne bi trebao niti imati psa. Držanje pasa na lancima sramotno je i nedopustivo, a zabrana te odvratne prakse itekako je provediva. Bolji uvjeti držanja pasa smanjit će i troškove lokalnih zajednica za napuštene životinje.”

Pojašnjavaju da, prema anketama, 80 posto građana podržava zabranu držanja pasa na lancu. Osim toga, potpunu zakonsku zabranu podržavaju lokalne i regionalne zajednice, Hrvatska veterinarska komora, Odjel veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH), Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatska vatrogasna zajednica, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatski kinološki savez, najveća svjetska organizacija za prava životinja PETA i mnogi drugi.

Osim pasa na lancu, smatraju da je potrebno i potpuno zabraniti držanje i korištenje u cirkusu svih vrsta životinja, pa tako i domaćih, koje su sada dopuštene. U Hrvatskoj su zato nastupali cirkusi koji su prikazivali nastupe domaćih životinja koje se penju jedna na drugu ili na povišena postolja i klackalice, skaču kroz obruč i prepreke, vrte se na stražnjim nogama oko svoje osi, hodaju natraške ukrug i izvode druge trikove koji su rezultat dresure, a ne prikazivanja, kako se navodi u Zakonu, „vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu”. „Svako tjeranje životinja u cirkusu na nastupe i neprirodno ponašanje, bez obzira bile one domaće, kućne ili divlje životinje, za njih je zlostavljanje. Životinjama u cirkusu nije zabavno”, istaknuli su iz Udruge.

Predložili su i uvođenje tzv. Pozitivne liste kućnih ljubimaca kakva je već na snazi u Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Norveškoj, Malti, Litvi i Cipru, dok mnoge druge države EU-a, poput npr. Francuske, Švedske, Finske, Estonije i Slovenije, razmatraju njezino uvođenje, a Italija je ove godine čak donijela odluku da se potpuno zabrani uvoz i trgovina divljim i egzotičnim životinjama. Razlog tome je što Hrvatska i dalje nema nikakvu zakonsku regulativu trgovine egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima, a nezakonito trgovanje divljim i egzotičnim životinjama u velikom je porastu. Stoga traže i zabranu držanja u posjedu fizičkih osoba divljih životinja koji su pripadnici reda zvijeri.

„Sada je trenutak da se u plan za 2022. godinu stave izmjene Zakona o zaštiti životinja! Nema razloga odugovlačiti jer čekanje samo produljuje patnju životinja o čemu nam građani svakodnevno javljaju, posebno vezano za slučajeve držanja pasa na lancu. Odlaganje rješavanja uzroka problema povećava i troškove lokalnim zajednicama. Pozivamo sve da se uključe u javnu raspravu, koja traje do 4. studenoga 2021., i podrže razloge za izmjene Zakona o zaštiti životinja. Ovo je vrlo konkretan način kako možemo pomoći velikome broju životinja. Apeliramo na građane da podrškom izmjenama Zakona promijene sudbine životinja nabolje”, zaključuju Prijatelji životinja.

Tigar s Hvara [ 147.07 Kb ]konj_pixabay [ 797.85 Kb ]

Vezane teme

piton [ 123.88 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting