02.08.23. Razmislimo o našoj dužnosti prema planeti na Dan ekološkog duga

| More

Još jedna studija potvrdila da moramo drastično smanjiti konzumaciju mesa, mlijeka i jaja

- Prijatelji životinja pozivaju sve da se na ZeGeVege festivalu upoznaju s ponudom održive biljne hrane

Iako je Hrvatska u ekološki dug ušla još 29. svibnja, ove godine Dan ekološkog duga svuda u svijetu obilježava se 2. kolovoza. Živjeti u ekološkom dugu znači živjeti oduzimajući prirodu budućim generacijama.

Dan ekološkog duga ime je za datum kada naša godišnja potražnja i potrošnja prirodnih resursa prekorači sve ono što Zemlja može proizvesti ili obnoviti u cijeloj godini. Kako navode iz WWF Adria, to se događa zato što u atmosferu emitiramo više ugljičnog dioksida, nego što ga naši oceani i šume mogu apsorbirati, iscrpljujemo zalihe ribe brže nego što se one mogu obnoviti i siječemo šume prije no što mogu ponovno izrasti. Posljedice su ekstremno visoki toplinski valovi, nezaustavljivi šumski požari, razorne poplave i dramatične suše, koje se sve češće događaju širom svijeta.

“Sve te razarajuće posljedice uvelike su povezane s našom navikom jedenja mesa i drugih životinjskih proizvoda”, navode Prijatelji životinja. “Važno je osvijestiti da upravo uzgoj životinja radi mesa, jaja i mlijeka iznimno loše utječe na cjelokupno zdravlje planeta. Čak ni sav svjetski promet ne djeluje toliko devastirajuće na okoliš kao uzgoj životinja za hranu”, dodaju.

Da veganska prehrana znatno smanjuje štetu okolišu uzrokovanu proizvodnjom hrane potvrdila je i najopsežnija analiza do sada za koju su znanstvenici analizirali prehranu 55 000 stanovnika Velike Britanije, te koristili podatke s 38 000 farmi u 119 zemalja, a sve kako bi objasnili značajne razlike u načinima proizvodnje hrane. Profesor Peter Scarborough sa Sveučilišta Oxford vodio je navedeno istraživanje koje je pokazalo da prehrana biljnom hranom znači 75 % manje negativnih emisija koje uzrokuju globalno zatopljenje, zagađenje vode i iskorištavanje zemljišta, u odnosu na prehranu mesom. Veganska prehrana također smanjuje korištenje vode za 54 %. Najdrastičnija razlika uočena u studiji bila je ona za emisiju metana. Prema istraživanju, emisije tog štetnog plina za čak 93 % niže su na veganskoj prehrani.

Prijatelji životinja pozivaju sve da povodom Dana ekološkog duga razmisle o svojoj dužnosti prema našem planetu, te pritom uzmu u obzir činjenicu da je ono najučinkovitije što svatko može učiniti kako bi pridonio zaštiti i očuvanju okoliša i prirodnih resursa - znatno smanjenje konzumacije životinjskih proizvoda. Upravo zbog toga pozivaju sve i da se 1. i 2. rujna zapute na Europski trg do 15. ZeGeVege festivala održivog življenja, na kojemu će se moći upoznati s velikom ponudom veganskih proizvoda te saznati više o uzročno posljedičnoj vezi jedenja mesa i ugroze planeta.

dan ekološkog duga [ 218.44 Kb ]

Vezane teme

gorući planet

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting