14.05.20. Poziv na zabranu ili naplatu najtanjih vrećica

| More

Predmet: Nacrt prijedloga zakona o gospodarenju otpadom
– poziv na zabranu ili naplatu najtanjih vrećica

Poštovani gospodine Ćoriću,

obraćamo Vam se ponukani viješću da je u izradi Nacrt prijedloga zakona o gospodarenju otpadom radi usklađivanja odredbi koje reguliraju korištenje jednokratne plastike s direktivama Europske unije, a s molbom da u zakon uđe odredba o obaveznoj naplati svih preostalih vrsta plastičnih vrećica.

S velikim veseljem pozdravljamo najavljene mjere zabrane prodaje jednokratnih plastičnih proizvoda i vrećica, no zabrinjavaju nas izvještaji medija da u trenutačnoj verziji Nacrta u prometu ipak ostaju najštetnije vrećice od svih, one tanje od 15 mikrona.

Vrećice tanje od 15 mikrona iznimno su štetne jer se izuzetno lako oštete, pa nakon toga više nemaju nikakvu moguću uporabu. Statistika pokazuje da će samo mali dio vrećica završiti u reciklaži. Jedan dio završit će na odlagalištu ili u spalionici otpada, čime će direktno utjecati na povećanje količine stakleničkih plinova u atmosferi. No najgore od svega jest to što će velik broj vrećica završiti u okolišu, gdje uzrokuju smrt životinja koje ih zamijene za hranu ili se zapletu u njih, ali i zagađenje koje pogađa sve nas.

Praksa je pokazala da besplatno dijeljenje plastičnih vrećica bilo koje vrste vodi ka njihovoj pretjeranoj uporabi. Otkad je propisana naplata plastičnih vrećica na blagajnama, kupci nemilice uzimaju najtanje vrećice s odjela voća i povrća kako bi u njih upakirali sve kupljene proizvode. U nekim trgovinama tako postupaju i sami trgovci.

Udruga Prijatelji životinja već više od desetljeća poziva na zabranu prodaje svih jednokratnih plastičnih vrećica. Smatramo da bi trebalo zabraniti svu jednokratnu plastiku, uključujući sve tipove jednokratnih plastičnih vrećica, a u najmanju ruku bi svakako trebalo uvesti konkretnu minimalnu cijenu za vrećice, koja bi odbila potrošače od njihove kupnje. A to bi se trebalo odnositi i na vrlo lagane vrećice koje su trenutno oslobođene od naplate, što se zloupotrebljava.

Vjerujemo da ćete prepoznati važnost ovog problema i ozbiljno sagledati naš prijedlog, te se založiti kako bi se izmjena zakona iskoristila za uvođenje učinkovitih odredbi kojima bi se propisala naplata za sve vrste plastičnih vrećica koje će ostati u uporabi, kako niti jedna plastična vrećica ne bi bila samo simbolično naplaćena ili besplatna jer ona to zaista nije za naš okoliš, životinje i našu djecu.

Stojimo na raspolaganju za suradnju i veselimo se sastanku čim se situacija popravi i ukaže se slobodan termin.

Srdačan pozdrav,

Luka Oman
predsjednik Udruge
poseban savjetnik ministra poljoprivrede
za područje zaštite životinja

Poslano 14. svibnja 2020.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting