10.11.23. Namjerno usmrćivanje dva psa - prijava zbog kršenja članka 205. Kaznenog zakona

| More

- poslano Općinskom državnom odvjetništvu

Poštovani,

iz napisa u medijima i obraćanja našoj udruzi Kristine Kodrnja, saznali smo da je ona 26. listopada 2023. u jutarnjim satima šetala svoja dva psa u blizini jezera na području Zaprešića. Pustila ih je s povodca i nedugo zatim čula je pucnjeve da bi se utvrdilo da je pse ustrijelio iz puške lovac koji se tamo zatekao.

Kako se navodi u medijima, gospođa Kodrnja izjavila je da se prvo čuo jedan hitac, nakon toga još jedan i cvilež, i na kraju još jedan hitac: „S tri hitca su ubijena dva psa, nije ih netko slučajno ubio, nije netko tko ne zna što radi.”

Zagrebačka policija izvijestila je da je dovršila kriminalističko istraživanje nad 64-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Ubijanje ili mučenje životinja” te da je podnijela posebno izvješće nadležnom Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Pridružujemo se prijavi namjernog ubojstva pasa kao kaznenog djela iz članka 205. Kaznenog zakona (NN 125/2011, 144/2012, 56/2015, 61/2015, 101/2017, 118/2018, 126/2019, 84/2021, 114/2022, 114/2023) i tražimo za počinitelja maksimalno propisanu zatvorsku kaznu.

Dodatno, želimo istaknuti da članak 56. stavak 2. Zakona o lovstvu (NN 99/2018, 32/2019, 32/2020) propisuje da vlasnici pse i mačke ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora na udaljenosti većoj od 200 m od naselja, no da pritom nije propisano da lovci smiju te životinje ubiti. Upravo suprotno, lovci koji ranjavaju i ubijaju pse i mačke, u lovištu ili izvan njega, jednako krše zakon kao i ostali građani i čine kazneno djelo „Ubijanje ili mučenje životinja”.

Skrbnici pasa često nisu svjesni da je šuma kojom šeću sa psima lovište, no lovci nemaju zakonske osnove koja bi im dopuštala usmrćivanje pasa. Dapače, protuzakonitim korištenjem oružja mogu upucati i skrbnike pasa koji se nalaze u blizini.

Kada je riječ o psima i mačkama, lovci i u lovištu i izvan njega moraju postupati jednako kao i svaki drugi građanin koji naiđe na napuštenu ili izgubljenu životinju – dužni su obavijestiti sklonište s kojim lokalna zajednica ima potpisan ugovor, gdje će se provjeriti je li pas mikročipiran i zbrinuti ga ili mogu obavijestiti udruge za zaštitu životinja koje mogu pomoći pri zbrinjavanju i udomljavanju mačaka i pasa ako u skloništu nema mjesta. Naime, prema odredbama Zakona o zaštiti životinja (NN 102/2017, 32/2019), nalaznik napuštene ili izgubljene životinje mora u roku od tri dana od nalaska životinje obavijestiti sklonište, osim ako je životinju u tom roku vratio vlasniku (članak 67. stavak 2.). To može učiniti sam ili pozivom komunalnom redaru, koji je, prema članku 80. stavku 4. Zakona o zaštiti životinja, dužan odmah obavijestiti sklonište „u svakoj situaciji koja zahtijeva pružanje veterinarske pomoći, zbrinjavanje napuštene ili izgubljene životinje, pronalazak vlasnika životinje te bilo kakvo drugo neposredno postupanje s napuštenom ili izgubljenom životinjom”.

Dakle, potpuno je jasno da je lovac, usmrtivši dva psa čija skrbnica se nalazila u blizini, osim članka 205. Kaznenog zakona, prekršio i niz drugih zakonskih odredbi. Stoga samo adekvatno sankcioniranje protuzakonitog usmrćivanja pasa u konkretnom slučaju može spriječiti buduća slična kršenja zakona na štetu životinja.

Usto, radi se o kućnim ljubimcima s kojima je gospođa Kodrnja bila emotivno povezana, koje je prekršitelj usmrtio iz čiste obijesti i pozicije moći koju mu je dalo korištenje oružja, pri čemu je ne samo lišio života nesretne životinje nego je njihovoj skrbnici prouzročio veliku duševnu bol i nenadoknadiv gubitak.

S obzirom na navedeno, predlažemo da Općinsko državno odvjetništvo poduzme sve zakonom predviđene radnje protiv osumnjičenika te pokrene kazneni postupak kako bi osumnjičenik bio proglašen krivim, a da nas u zakonski propisanim rokovima obavijestite o poduzetim radnjama i njihovu ishodu.

S poštovanjem,

Snježana Klopotan Kačavenda
Koordinatorica projekata

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting