30.05.19. Savjeti Koordinacijskim radnim skupinama o provedbi Zakona o zaštiti životinja

| More

Koordinacijskim radnim skupinama

Predmet: Korisni alati i savjeti temeljeni na dobrim primjerima u provedbi Zakona o zaštiti zivotinja

Poštovani,

kao regionalno tijelo zaduženo za informiranje i poticaj provedbe Zakona o zaštiti životinja, molimo vas da nastavite aktivno, kroz rad Koordinacijske radne skupine, kao i neovisno o njoj, raditi na cilju da svaka lokalna zajednica u Vašoj županiji ispoštuje sve zakonske obaveze te da iskoristi sve alate provedbe koji su joj omogućeni kroz Zakon o zaštiti životinja.

Savjetujemo vam da u Koordinacijskoj radnoj skupini okupite, osim Zakonom propisanih članova, sve udruge i pojedince koji aktivno rade na zbrinjavanju i udomljavanju napuštenih životinja. Radi postizanja svrhe i pronalaženja zajedničkog rješenja za problem napuštenih životinja nužno je da u Koordinacijskoj radnoj skupini sudjeluju oni koji su najbolje upoznati sa stanjem s napuštenim i izgubljenim životinjama, a to su prvenstveno nevladine organizacije za zaštitu životinja. Stoga, nema potrebe ni svrhe da u Koordinacijsku radnu skupinu pozivate ona udruženja koja nisu izravno involvirana u brigu za napuštene životinje.

Predlažemo vam da uputite upit svojim lokalnim zajednicama kako biste doznali: imaju li sklopljene ugovore sa skloništem za napuštene i izgubljene životinje; jesu li provele kontrolu mikročipiranja svih pasa, odnosno obišle sva kućanstva kako bi svi psi bili označeni mikročipom; jesu li propisale trajnu sterilizaciju kao kontrolu razmnožavanja psa i mačaka; subvencioniraju li kastraciju pasa i mačaka i na koji način; informiraju li građane o zakonskim obavezama skrbnika pasa kroz letke; provode li oglašavanje napuštenih životinja i programe udomljavanja te potiču li i na koji način udomljavanje kako bi poboljšali fluktuaciju skloništa; koriste li mogućnost privremenog udomljavanja životinja te što još rade glede provedbe Zakona i preveniranja napuštanja životinja.

Neke Koordinacijske radne skupine posjetile su skloništa koja su primjeri dobre prakse zbrinjavanja napuštenih životinja, što se pokazalo vrlo korisnim. Možemo vam pomoći u organizaciji posjeta skloništu Grada Zagreba u Dumovcu, skloništu udruge Prijatelji u Čakovcu i skloništu Udruge Pobjede u Osijeku. Posjet podrazumijeva stručno vodstvo voditelja skloništa koji objašnjavaju cjelokupni princip rada koji uključuje i oglašavanje, udomljavanje i edukaciju te može članovima Koordinacijske radne skupine odgovoriti na sva pitanja.

Stavljamo vam na raspolaganje mnoge dobre primjere provedbe Zakona diljem Hrvatske, primjere gradskih/općinskih odluka, pravno mišljenje o propisivanju trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, razne modele iz prakse subvencioniranja kastracije, kao i iskušane metode kontrole mikročipiranja pasa, primjere postizanja fluktuacije skloništa, primjere ugovora sa skloništima, primjer Programa kontrole populacije psa koji su sastavili pravnici i veterinari itd.

Također, predlažemo na sastancima Koordinacijske radne skupine i kolegijima gradonačelnika i načelnika gostovanje Luke Omana, posebnog savjetnika ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, kako bi predstavio Zakon i odgovorio na pitanja o provedbi, što se pokazalo vrlo korisnim.

Korisnih informacija ima i na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017, a stojimo vam na raspolaganju i putem e-maila i telefona. Ako imate dobrih primjera iz prakse, savjeta i korisnih informacija, molimo vas da nam ih javite kako bismo ih podijelili s drugim regionalnim i lokalnim zajednicama u svrhu što učinkovitijeg i bržeg postizanja zajedničkog cilja, a to je provedba Zakona o zaštiti životinja.

S poštovanjem,

Natalija Svrtan, mag. ing.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting