10.11.06. Izravno kršenje Direktive 98/58/EC i Direktive 93/119/EC

| More

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj
n/r gdin Vincent Degert
Trg žrtava fašizma 6
10000 Zagreb
fax: 01 4896555
mail: delegation-croatia@ec.europa.eu

Poštovani gospodine Degert,

pišemo Vam s namjerom da Vas zamolimo da reagirate prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Republike Hrvatske vezano za slučaj zlostavljanja konja kod Bregane, kojeg smo kao Udruga prijavili nadležnim institucijama, a o svemu i obavijestili hrvatsku javnost.

Naime, iako su zlostavljanja konja bila očita i potkrijepljena i evidentirana fotografijama, a rad veterinarske inspekcije neprofesionalan, Ministarstvo nije reagiralo kako bi uvelo reda i razriješilo ovaj slučaj, već pomoglo da se stvar zataška i prepusti da s vremenom padne u zaborav te time prekršilo i direktivu 98/58/EC.

Premda ovo nije prvi put da veterinarska inspekcija stane na stranu prekršitelja Zakona i zlostavljača životinja, uz prešutno odobrenje Ministarstva, takav način rada postaje uobičajen za Hrvatsku, te smo se u ovom slučaju odlučili obratiti Vama kako bismo Vas zamolili da opomenete Ministarstvo da napokon krene s ozbiljnim promjenama u radu i suradnji s nevladinim udrugama.

Prilažemo Vam naš dopis medijima koji u kratkim crtama objašnjava slučaj zlostavljanih konja iz Bregane, no najviše će Vam priložene fotografije dočarati o čemu je zapravo riječ.

Ovom prigodom Vas želimo zamoliti i da se osvrnete na novi Zakon o zaštiti životinja koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2007. godine i koji se sada nalazi pred drugim čitanjem u Hrvatskom saboru.

Problem kod kojeg molimo za Vašu pomoć vezan je za odredbu za omamljivanjem životinja u domaćinstvima koja je bila u samom prijedlogu od početka, a izbačena je od strane Ministarstva prije nego je konačni prijedlog krenuo prema drugom čitanju.

Zbog te šokantne i neobjašnjive izmjene budući Zakon nije u skladu s EU direktivama i, što je najvažnije, ne rješava veliki problem u Hrvatskoj gdje je običaj i narodno veselje klanje svinja koje su pri tom ritualu prepuštene na nemilost svojim vlasnicima, koji ih kolju nestručno i bez omamljivanja.

U odredbi koja je izbačena stajalo je da životinje u domaćinstvu (osim kokoši i kunića) moraju biti zaklane od strane stručne osobe koja ih mora prije samog klanja omamiti.

Te odredbe više nema, stoga Vas molimo da se zauzmete za njeno vraćanje kako zbog samih životinja kojima je bez nje oduzet i krajnji minimum zaštite, tako i zbog toga što bez odredbe omamljivanja životinja prije klanja hrvatsko zakonodavstvo nije u skladu s EU standardima (kršenje direktive 93/119/EC).

Unaprijed zahvaljujemo na vremenu koje ćete posvetiti razmatranju ovih zamolbi te u nadi da ćete uputiti oštro pismo kritike na nadležno ministarstvo, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Luka Oman
Predsjednik Udruge Prijatelji životinja

U Zagrebu, 10. studenoga 2006.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting