25.04.19. Zabrana laganih plastičnih vrećica i naplata vrlo laganih plastičnih vrećica

| More

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Kabinet ministra
n.r. dr.sc. Tomislav Ćorić, Ministar
Radnička cesta 80, Zagreb

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Kabinet ministra
n.r. dr.sc. Mario Šiljeg, Državni tajnik
Radnička cesta 80, Zagreb

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Kabinet ministra
n.r. dipl. iur. Mile Horvat, Državni tajnik
Radnička cesta 80, Zagreb

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
Kabinet ministra
n.r. Ivo Milatić, Državni tajnik
Radnička cesta 80, Zagreb

Predmet: Zabrana laganih plastičnih vrećica i naplata vrlo laganih plastičnih vrećica

Poštovani gospodine Ćorić,

pišemo Vam ponukani problemom pretjerane uporabe jednokratnih plastičnih vrećica, koja ima negativan utjecaj na okoliš i posljedično na zdravlje ljudi i životinja. Iako je na snazi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, smatramo da on ne rješava dovoljno problem njihovog prekomjernog korištenja.

Praksa pokazuje da se simboličnom naplatom plastičnih vrećica i besplatnim dijeljenjem onih najtanjih neće postići značajno smanjenje korištenja plastičnih vrećica u Hrvatskoj. Kupovina ili uzimanje nove plastične vrećice pri svakom odlasku u trgovinu izravno utječe na okoliš jer će te vrećice najvjerojatnije završiti na odlagalištu ili u spalionici otpada, čime će direktno utjecati na povećanje količine stakleničkih plinova u atmosferi. Reciklaža plastičnih vrećica, kao što ste upoznati, odvija se u najmanjem udjelu, a za nju su potrebni dodatna energija i resursi.

Udruga Prijatelji životinja već više od desetljeća poziva na zabranu prodaje jednokratnih plastičnih vrećica. Smatramo da bi za početak, za sve plastične vrećice, neovisno o njihovoj debljini, trebalo uvesti konkretnu minimalnu cijenu koja bi odbila potrošača od njihove kupnje. To bi se trebalo odnositi i na vrlo lagane vrećice koje su trenutno oslobođene od naplate i što se zloupotrebljava.

Smatramo da je nužno zabraniti prodaju laganih plastičnih vrećica, a da se vrlo lagane vrećice, one manje od 15 mikrona, počnu naplaćivati. Problem je što potrošači i dalje nemilice koriste te najtanje vrećice uzimajući potpuno nepotrebno posebne vrećice kod kupovine samo jednog komada voća ili povrća, iako cijenu u trgovini mogu nalijepiti na pojedinačni proizvod. S druge strane, alternative poput mrežastih višekratno upotrebljivih vrećica za voće i povrće već postoje.

Dodatno, napominjemo kako je važno da ustrajete u detaljnijoj kontroli provođenja Pravilnika kako se vrlo lagane plastične vrećice ne bi koristile za iznošenje namirnica iz trgovina ili s tržnica, a vjerujemo da ćete ozbiljno sagledati naš prijedlog i da će čim prije doći do izmjene Pravilnika kako niti jedna plastična vrećica ne bi bila samo simbolično naplaćena ili besplatna jer ona to zaista za naš okoliš, životinje i našu djecu nije.

Stojimo na raspolaganju za suradnju i sastanak.

Srdačan pozdrav,

Luka Oman
Predsjednik udruge Prijatelji životinja i poseban savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

U Zagrebu, 22. travnja 2019.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting