31.10.19. Odobravanje i regulacija mobilnih veterinarskih ambulanti

| More

Ministarstvo poljoprivrede
n. r. gđa Marija Vučković, ministrica
Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Predmet: Odobravanje i regulacija mobilnih veterinarskih ambulanti

Poštovana ministrice Vučković,

obraćamo Vam se kako bismo ovim putem podržali inovativan projekt dr. Marine Pijace, s obzirom na to da i sami već godinama apeliramo na nužnost i pozitivnost odobravanja i regulacije mobilnih veterinarskih ambulanti.

Za sada nerješivi problem nepostojanja veterinarske skrbi u brojnim hrvatskim općinama, manjim sredinama i otocima riješio bi se djelovanjem mobilnih veterinarskih ambulanti. Osobit problem su otoci za koje jedinice lokalne samouprave ne mogu pronaći veterinare koji bi bili spremni preseliti praksu u izoliranu sredinu, a na problem postojanja životinja koje trebaju veterinarsku skrb u takvim izoliranim sredinama upozoravaju i strani državljani koji zbog zaista teške situacije na otocima volonterskim radom nastoje pomoći, no njihove su mogućnosti ograničene u usporedbi s opsežnošću problematike i brojem životinja koje trebaju veterinarsku skrb.

Stoga podržavamo ideju dr. Marine Pijace koja je prijedlog dostavila Vašem ministarstvu, uz prijedlog zakonske regulative po uzoru na kanadski model.

Otvaranjem mobilnih veterinarskih ambulanti značajno bi se smanjili i drugi problemi koji izravno utječu i na rad jedinica lokalne samouprave poput provođenja programa kastracije pasa i mačaka, posebice u područjima s romskim naseljima.

Ovaj model rada provodi se već dugi niz godina u SAD-u, u zemljama zapadne Europe i u velikom broju istočnoeuropskih zemalja, osim naše, i sve te zemlje imaju vrlo pozitivna iskustva. Provođenjem ovakve prakse ne bi se umanjila potreba za radom postojećih veterinarskih stanica, već bi se praksa mobilnih veterinarskih ambulanti provodila u suradnji s njima, čime bi stacionarne veterinarske ambulante bile rasterećene za dio posla koje niti mogu niti stižu odraditi.

Vrlo pozitivna činjenica vezana uz ovaj prijedlog jest da su za ovakav vid rada i liječenja životinja zainteresirani brojni veterinari, čime bi se spriječio i odljev stručnjaka u inozemstvo. Također, sve to otvara mogućnosti i za brojne međunarodne suradnje i razmjene stručnjaka, što pridonosi stvaranju pozitivne slike o Republici Hrvatskoj u stručnim krugovima.

Vjerujemo da ćete podržati ovaj prijedlog i da će se krenuti u realizaciju uvrštavanja rada mobilnih veterinarskih ambulanti u zakonske okvire kako bi se omogućilo rješavanje postojećih problema.

S obzirom na to da je Zakon o veterinarstvu trenutačno u izmjeni, zainteresirani smo za sudjelovanje u njegovoj izmjeni kako zbog pitanja mobilnih veterinarskih ambulanti tako i drugih pitanja vezanih za označavanje, cijepljenja te kastraciju pasa i mačaka.

Molimo Vas i za kratak sastanak kako bismo razgovarali o mogućnostima da kao udruga pridonesemo realizaciji ovoga projekta koji je već odavno ostvaren u mnogim drugim državama.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge
posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja


U Zagrebu 31. listopada 2019.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting