16.02.06. Psi i njihovi skrbnici su također stanovnici Zagreba

| More

Prijatelji životinja i preko 100.000 građana traže izmjenu Odluke o javnom linijskom gradskom prijevozu putnika

Sramotna je činjenica da u Zagrebu nije dozvoljeno ući u tramvaj ili autobus gradskog prijevoza sa psom, a ako se uzme u obzir da u gradu stanuje u svojim ljudskim obiteljima preko 30.000 pasa, jasan je zaključak da Grad Zagreb ignorira prava i potrebe preko 100.000 svojih građana i životinja pod njihovom skrbi.

Nejasno je na koji način da skrbnici sa svojim psima dođu do veterinara ako nemaju auto, zašto su uopće osuđeni da nikako ne mogu koristiti javni prijevoz sa svojim psima kada to žele ili im se ukaže potreba, a jednako kao i ostali građani plaćaju prirez kao i troškove javnog prijevoza.

Prijatelji životinja kontaktirali su ZET i uvidjeli da s njihove strane postoji želja za rješavanjem problema prijevoza kućnih životinja u javnom prijevozu i sudjelovanjem u daljnjim pregovorima, no pitanje je kada će se na zahtjev Udruge odazvati Gradska uprava i ozbiljno krenuti u zajedničko rješavanje tog problema važnog za mnoge građane i njihove pse, a koje bi pokazalo civiliziranost grada i poštivanje svih njegovih stanovnika.

Trenutno članak 36. Odluke o javnom linijskom gradskom prijevozu putnika glasi:

Slijepim osobama je dopušteno uvođenje u vozilo specijalno dresiranog psa vodiča s brnjicom. Subotom, nedjeljom, na dan uoči državnog blagdana i na dan državnog blagdana, dopušteno je od 0 do 6 sati i od 20 do 24 sata uvođenje u vozilo jednog psa uz iskaznicu kinološke organizacije, uz uvjet da pas ima brnjicu i da ga se vodi na kratkoj uzici.

Takva ograničavajuća odluka, iako formalno postoji, u praksi je neprovediva ne samo zbog vremena u kojem je dopuštena vožnja pasa, već i zato što se odnosi samo na pse koji su registrirani u kinološkoj organizaciji.

Stoga zahtijevamo u ime Udruge te brojnih građana i njihovih pasa hitnu promjenu Odluke, odnosno donošenje nove Odluke koja će rezultirati prethodnom konzultacijom s udrugama za zaštitu životinja i ZET-om, imajući pritom kao glavni cilj dozvoliti, pod određenim uvjetima, skrbnicima i njihovim psima ulaz u vozila javnog prijevoza, a ne zabraniti ga.

Od Stjepana Ščukaneca iz ZET-a doznajemo da ljudi konstantno zovu ZET vezano za spomenuti problem, a jednake pritužbe gotovo svakodnevno dobivamo preko maila i telefona Udruge.

Službeni zahtjev Prijatelji životinja poslali su na ruke Stipanu Matošu, pomoćniku pročelnika za promet i ceste u Uredu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Dok u europskim gradovima skrbnici sa svojim psima imaju pravo ulaziti u gotovo sve javne objekte, uključujući restorane i sredstva javnog prijevoza, nadamo se da će se u Zagrebu za početak barem riješiti problem prijevoza u tramvajima i autobusima.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting