08.01.24. Informacije o Niskougljičnoj strategiji

| More

Poštovani ministre Habijan,

prije svega, htjeli bismo Vam čestitati na preuzimanju dužnosti čelnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Nadamo se da ćete se uspješno uhavatiti u koštac s brojnim obavezama i dužnostima koje su Vas dočekali s tom važnom titulom.

Htjeli bismo Vas upoznati sa dosadašnjom komunikacijom koju smo imali s Vašim Ministarstvom. 2021. godine ušli smo u komunikaciju o nužnosti poduzimanja konkretnih mjera od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za zaustavljanje klimatske krize. Naime, od donošenja "Niskougljične strategije" od strane Hrvatskog Sabora prošlo je gotovo 3 godine, a vezano za dvije točke nije se učinilo gotovo ništa, iako je za primjenu navedenih mjera potrebno malo financijskih sredstava. U tom, prijeko potrebnom planu za ublažavanje klimatskih promjena, navodi se u dvije važne točke da bi se „značajno (izravno i neizravno) smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo ostvariti uz promjene prehrambenih navika društva, odnosno mjerama kojima bi se poticala veća potrošnja namirnica biljnog porijekla” te da „uzgoj žitarica za hranu za životinje proizvodi puno više stakleničkih plinova nego proizvodnja žitarica za ljudsku prehranu te da bi se povećanjem utroška namirnica biljnog porijekla u prehrani mogli ostvariti značajna smanjenja emisija, kao i ušteda vode”.

Dobili smo odgovor Vašega Ministarstva (u privitku Odgovor Mingora, 21. listopad 2021.) čiji sadržaj ocrtava mjere za koje je Ministarstvo zdravstva nadležno u provođenju Niskougljične strategije (NN 63/2021). Tada smo im poslali prijedloge za iznošenje tih mjera, no još uvijek nismo dobili odgovor.
Neki od naših prijedloga su:

- adekvatna edukacija osoblja u zdravstvu o prednostima biljnih proizvoda i jela i utjecaju prehrane na klimatske promjene i zdravlje ljudi
- značajno smanjenje jela od mesnih i mliječnih proizvoda u bolničkim jelovnicima te ih zamijeniti raznolikom ponudom jela od žitarica, grahorica, mahunarki, sjemenki, gljiva, povrća i voća
- izraditi edukativne programe, producirati informativne materijale i reklamirati u zdravstvenim ustanovama o prednosti biljnih proizvoda i jela kao važnom faktoru u borbi protiv klimatskih promjena i za poboljšanje zdravlja ljudi

Istaknuli smo i kako smo spremni pomoći koliko možemo, kao neprofitna udruga koja već više od 20 godina na području Hrvatske djeluje u promoviranju veće konzumacije biljnih proizvoda i jela.

Klimatska je kriza danas jedna od najvećih prijetnji s kojima se suočavamo, a za uspješnu borbu protiv njezinih uzroka i posljedica je potrebno žurno i zajedničko djelovanje svih sektora. Pored toga činjenica je da se u Hrvatskoj jede previše namirnica životinjskog porijekla, a premalo voća i povrća te da se to ne odražava vrlo negativno samo na klimu. Vjerujemo da ćete uvidjeti važnost suradnje za stvaranje generacija koji život na našoj planeti vode održivo i odgovorno.

Na temelju svega, molimo Vas za kratki sastanak kako bismo zajedno došli do nekog rješenja ovog problema s obzirom na ozbiljnost i složenost teme.

Unaprijed zahvaljujemo i, u iščekivanju odgovora, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem,

Vlatka Balaš Cerjak, magistra kulturologije i medijske kulture
Koordinatorica projekata

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting