18.09.19. Govor na prosvjedu za klimu

| More

Dobar dan, dragi ljudi! Divno vas je vidjeti u ovakvom broju.

Prije svega, htjela bih svima od srca zahvaliti na dolasku. Ovim okupljanjima krojimo našu povijest i spašavamo našu budućnost.

Danas sam ovdje s vama da bih progovorila u ime onih koji ne mogu sami govoriti, barem ne ljudskim jezikom. Danas stojim pred vama da bih vam ispričala priču, obećavam da će biti kratka. Priča se zove Jedan dan na planetu Zemlji”.

Jednom davno rodio se čovjek, navodno inteligentna jedinka sa sposobnošću razumnog odlučivanja. Jednom davno rodio se i drugi čovjek, a malo nakon njih još 8 milijarda ljudi. Svi ti ljudi, razumne jedinke, svakodnevno se bude i počinju svoju dnevnu rutinu. Prvo, mirna srca, zbog svojih prehrambenih navika i zabave, uzgoje i ubiju oko 150 milijuna kopnenih životinja, dnevno. Zatim krenu u masakr na moru, koji odnese više od 3 miijarde žrtvi, također dnevno. Svoje žrtve spakiraju u tone plastike, a plastiku bace u more jer tamo ona... hajdemo reći, nestane. Svoje žrtve obuku na sebe, pojedu ili ponosno okače na zid.

U međuvremenu, na drugom kraju planeta, kornjače umiru u držačima boca, morski psi jedu plastiku, a polarni medvjedi plivaju nezamislive relacije kako bi došli do malo hrane. U međuvremenu, na drugom kraju planeta, orangutani ne mogu više naći svoj dom, pande ne mogu više naći hranu i tisuće životinja uplašeno bježi od amazonskih plamena koji ih sustižu.

Na kraju dana, čovjek mirno zaspe, a životinje ošamućeno lutaju noćima jer zbog previše svjetlosnog zagađenja ne znaju da je došao kraj samo još jednog običnog dana na planetu Zemlji.

Ovo je bila moja priča, nadam se da vas nisam zagnjavila.

Danas stojim pred vama da bih skrenula pozornost na masovno ubijanje milijuna životinja i sustavno izumiranje stotina životinjskih vrsta, što je istovremeno i uzrok i posljedica alarmantnog stanja klimatske krize u kojoj se nalazimo.

Danas stojim pred vama da kažem da Amazonska prašuma gori prvenstveno zbog uzgoja životinja za meso, mlijeko i jaja. Amazonska prašuma nestaje, a s njom ćemo nestati i mi.

Danas stojim pred vama da kažem da je uzgoj životinja za hranu drugi najveći proizvođač CO2 u svijetu, više nego sav promet zajedno, i jedan od glavnih uzroka gladi u svijetu.

Danas stojim pred vama da vam kažem da je 50 % vode u Europi zagađeno upravo zbog uzgoja životinja za hranu, tj. zbog naše nerazumne potrebe za mesom, mlijekom i jajima.

Danas stojim pred vama da vas pozovem na suosjećanje. Triput dnevno se hranimo. Triput dnevno odlučujemo hoćemo li biti ljudi iz prethodne priče ili nova vrsta, bolja vrsta, koja će napisati novu priču. Veganska prehrana je jedan od najjednostavnijih načina spašavanja svijeta. Spasimo svijet zajedno.

Na kraju, htjela bih zahvaliti i pohvaliti Fridays For Future, ostale aktere i svakog prisutnog pojedinca i pojedinku. Hvala Fridays For Future što ste jasno i glasno ukazali na problem klimatskih promjena, vi ste budućnost, a mi ćemo dati sve od sebe da vas cijeli svijet čuje i, vjerujem, posluša.

Toliko od mene za danas. Molim glasan pljesak, najglasniji mogući, za Fridays For Future, planet Zemlju i sva njezina bića.

Anja Mihajlović, udruga Prijatelji životinja

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting