Prijatelji životinja na Forumu u MSU

| More

Zelena akcija, Austrijski kulturni forum i Muzej suvremene umjetnosti trenutačno u Zagrebu organiziraju umrežavanje udruga i inicijativa pod nazivom Forumi petkom, a koji se održavaju od 10.12.2021. do 21.1.2022. u MSU Zagreb. U neformalnom i prijateljskom okruženju pozvane udruge predstavljaju metode svoga djelovanja vezanog za borbu protiv klimatske krize.

U petak, 17.12., na forumu su govorili Prijatelji životinja i Udruga građana Siget. Iako iz različitih polazišnih točaka, razgovorom je zaključeno kako se trebamo podupirati i učiti jedni od drugih, upravo zato što imamo različite metode dolaska do istog cilja.

Udruga Prijatelji životinja pohvalila inicijativu ovakvog umrežavanja, jer, kako kažu iz Udruge: „Zajedno smo jači te možemo postići puno bolje rezultate ako se udružimo, a naravno i upoznamo i shvatimo perspektive jedni drugih. Ponekad je našu perspektivu, koja zahtjeva promjenu ustaljenih navika i tradicija, teže prihvatiti i usvojiti, no tim više je važno da svi više pričamo o tom jednom od najjačih alata u borbi protiv klimatskih promjena, s kojim svaki građanin može početi već danas.“

Kao Udruga koja se bavi zaštitom prava životinja, Prijatelje životinja se ova kriza tiče dvostruko: „S jedne smo strane suočeni s uništavanjem ekosustava koji je dom milijardama nedužnih života - životinja u divljini koju ovu krizu nisu uzrokovale, a sada trpe njene posljedice. S druge strane, mesne i mliječne grane poljoprivredne industrije, koje godišnje muče i ubijaju najmanje 60 milijardi životinja, emitiraju oko 30% globalnih stakleničkih plinova (dakle više nego cijeli promet svijeta zajedno), odnosno oko 17% direktno ispuštanjem CO2 te oko 14% indirektno - razornom deforestacijom radi uzgoja hrane za stoku, putem metan koji stoka ispušta u atmosferu, zauzimanjem oko 40% kopnene površine Zemlje i onečišćenje hranjivih tvari koje duboko mijenja ekosustave i kakvoću vode; a odgovorne su za 70% izvlačenja slatkovodnih voda (iz rijeka, rezervoara i podzemnih voda), između ostalih negativnih učinaka na okoliš.“ poručuju iz Udruge.

Stoga bi prestanak ili barem znatno smanjenje konzumiranja mesa i mlijeka bio alat od velikog značaja u borbi protiv klimatske krize, a sa sobom bi donio i mnoge druge pogodnosti, kao što je, na primjer, poboljšanje općeg zdravlja ljudi. Bez obzira na to da li je netko vegan ili vegetarijanac ili konzumira proizvode životinjskog podrijetla, i bez obzira na stavove pojedinca, činjenica da bi prestanak ili drastično smanjenje uzgoja životinja i proizvodnje životinjskih proizvoda imao ogroman pozitivan utjecaj na ekološko stanje je neupitna.

„Kao Udruga aktivno ukazujemo na klimatsku krizu i sudjelujemo u njezinom suzbijanju. Letcima, brošurama i dopisima educiramo građane, pišemo pisma lokalnim i regionalnim samoupravama, Vladi i ministarstvima sa konkretnim prijedlozima za suzbijanje ove ekološke krize, te smo se pridružili i međunarodnoj kampanji „Mijenjaj prehranu, a ne klimu“, koja se može pronaći na www.dietchangenotclimatechange.com. A najvažnije, i ono što ima najveći direktni utjecaj na promjenu situacije na bolje je da ne konzumiramo namirnice životinjskog podrijetla“ poručuju iz Udruge, pozivajući sve građane koji su zabrinuti zbog klimatskih promjena i svjesni koliko biljna prehrana može pomoći planetu da naprave korak dalje i pridruže se sve popularnijem Vege izazovu na www.veganopolis.net.

forumi petkom

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting