01.06.20. Zaustavimo izumiranje vrsta zbog uzgoja životinja

| More

Prijatelji životinja apeliraju za spas biološke raznolikost veganstvom povodom Svjetskog dana okoliša

- Veganstvo za spas biološke raznolikosti: spriječimo dnevno nestajanje vrsta zbog mesa, mlijeka i jaja

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji se svake godine obilježava 5. lipnja, udruga Prijatelji životinja poziva građane na djelovanje u smjeru spašavanja planeta Zemlje i svih njegovih stanovnika. Svjetski dan zaštite okoliša počeo se obilježavati 1972 godine te je važno sredstvo Ujedinjenih naroda za poticanje svijesti i djelovanja za zaštitu našeg okoliša. Ovaj dan obilježava se u više od 140 zemalja svijeta, a tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je biološka raznolikost. Biološka raznolikost nas održava na životu te je od vitalnog značaja da ju sačuvamo.

Novo UN-ovo izvješće o zaštiti okoliša, koje je pokazalo da je oko milijun vrsta u opasnosti od izumiranja, velik dio krivice stavlja na intenzivan industrijski uzgoj životinja. Od svih uzroka gubitka biološke raznolikosti navedenih u izvješću, poput uništavanja šuma i močvarnih područja, izlova, klimatskih promjena i zagađenja, uzgoj životinja za hranu glavni je uzrok pogoršanja. 60 posto globalnog gubitka biološke raznolikosti može se pripisati stočarskoj proizvodnji. Krčenje šuma kako bi se uzgajale milijarde životinja za ljudsku prehranu uništava autohtone biljne i životinjske vrste i njihova staništa. Usto, uzgoj životinja usisava hranjive sastojke iz tla i zagađuje okoliš jer otjecanje otpada s farma uzrokuje uništavanje zdravih ekosustava.

Uzgoj životinja značajno pridonosi oslobađanju plinova koji ubrzavaju globalno zagrijavanje istodobno čineći naše okruženje mnogo ranjivijim na učinke klimatskih promjena. Stočarska industrija oduzima planetu vodu i prostor. Prema nedavnom izvješću organizacije WWF International, u proteklih 40 godina nestalo je 52 % svih divljih životinja na svijetu. Stopa globalnog izumiranja biljnih i životinjskih vrsta danas je u prosjeku tri do deset puta veća nego u posljednjih 10 milijuna godina. Sadašnje izumiranje izazvano je čovjekovom aktivnošću i odvija se 1000 puta brže od prirodne stope izumiranja. Dnevno izumire između 50 i 150 vrsta, a godišnje i do 55 000.

Prijatelji životinja poručuju: „Klimatske promjene, nestašica vode, krčenje šuma, zagađenje i izumiranje vrsta problemi su koji utječu na sve nas. Kupnja i korištenje životinjskih proizvoda imaju značajne utjecaje na okoliš i biološku raznolikost. Krave se uzgajaju radi hamburgera i mliječnih proizvoda, kokoši radi jaja, svinje radi mesa. Svaki uzgoj životinja zahtijeva zemlju, vodu, naftu te proizvodi emisije štetnih plinova i zagađenje. Srećom, štetu koju uzrokuje uzgoj životinja najlakše je eliminirati jer se svi životinjski proizvodi mogu zamijeniti biljnim proizvodima koji imaju znatno manji utjecaj na okoliš. Odabirom biljnih namirnica možemo poboljšati zdravlje cijeloga planeta i spasiti od izumiranja njegove stanovnike. Stoga je apel za promjenu prehrane itekako prikladan za obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša.”

Na www.prijatelji-zivotinja.hr nalazi se mnoštvo informacija o utjecaju naše prehrane na okoliš i životinje, kao i recepti biljnih jela, a na www.veganopolis.net svi zainteresirani mogu se prijaviti na besplatni servis koji svim zainteresiranima već od ovog Svjetskog dana okoliša može svaki dan mjesec dana slati zanimljive i poticajne e-mailove.

„Ako želimo da buduće generacije ljudi i drugih životinja imaju svoje stanište na ovome planetu, nužno je da ubrzano idemo u smjeru prestanka konzumacije mesa, mlijeka, jaja i meda i okrenemo se uzgoju biljne hrane koja će nam osigurati održivost i biološku raznolikost. Neka nam Svjetski dan okoliša bude poticaj da promišljamo te tražimo informacije i načine kako mijenjati sebe da bismo spasili svijet”, zaključuju Prijatelji životinja.

deforestacija [ 643.64 Kb ]krave [ 656.94 Kb ]

Vezane teme

farma pilića [ 806.98 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting