23.07.18. Poštujmo život u moru

| More

Prve reakcije na kampanju za zaštitu Jadrana

- Dubrovnik i Vela Luka najavili postavljanje natpisnih ploča o zabrani pecanja na plažama

Nakon što su Prijatelji životinja kontaktirali više od stotinu priobalnih gradova i općina i pozvali ih da u sklopu kampanje „Poštujmo život u moru” postave na svojim plažama u svrhu upozorenja i edukacije mještana, domaćih i stranih turista natpisne ploče „Poštujmo život u moru”, javili su se prvi zainteresirani gradovi i općine – grad Dubrovnik i općina Vela Luka.

Budući da je ribolov zabranjen, osim uz prethodno ishodovanu i plaćenu dozvolu, Prijatelji životinja žele istaknuti kako je nužno poduzeti mjere kako bi se zaštitilo naše more, posebice zbog velikog broja turista koje treba informirati o hrvatskim zakonima.

Priobalni gradovi i općine u mogućnosti su dodatno se uključiti u zaštitu života u našem moru, te temeljem Pravilnika o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru (članak 6. stavak 4.) kao lokalna samouprava u potpunosti zabranit ribolov i pecanje na plažama, na što ih također ovom kampanjom želi potaknuti.

Prijatelji životinja pozivaju i sve ostale gradovi i općine kojima su besplatno ustupili pripreme za tisak da se također uključe u postavljanje edukativnih natpisnih ploča na svom području kako bi spriječili kršenje zakonskih odredbi i patnju riba i drugih morskih stanovnika koje turisti iz zabave izvlače na plaže.

„Poštujmo život u moru” natpisne su ploče koje su Prijatelji životinja dizajnirali i njihovu pripremu poslali priobalnim gradovima i općinama da ih postave na svojim plažama u svrhu upozorenja i edukacije mještana, domaćih i stranih turista. Važno je da smo svjesni da se na plažama i u moru može uživati bez ometanja njezinih morskih stanovnika, a poruka koju trebamo poslati djeci jest da promatraju životinje, da brinu o čistoći njihova staništa, da nasukanoj morskoj životinji pomognu tako da ju vrate u more, a ne da ih love i ozljeđuju.

Građani također individualno mogu pridonijeti zaštiti i poštivanju našega mora tako što neće sudjelovati u rekreacijskom i sportskom ribolovu te time što će barem smanjiti jesti ribe i ostale njegove stanovnike, ako već ne u potpunosti izbaciti iz prehrane.

Jadransko more u izravnoj je opasnosti od izumiranja uslijed pretjeranog izlova ribe za ljudsku prehranu, klimatskih promjena, ali i zagađenja i sve intenzivnijeg turizma. Prošlogodišnje istraživanje objavljeno u Scientific Reports upozorava: „Budući da se očekuje povećani utjecaj klimatskih promjena i pritisak ribarstva u Sredozemnom moru, postoji ozbiljan rizik da bi to moglo gurnuti sustav do 'točke s koje nema povratka'”. Utjecaj okoliša i ribarenje imali su golem utjecaj na Sredozemno more, a najveće smanjenje života u njemu, do čak 50%, uočeno je u Zapadnom Sredozemnom moru i Jadranu!

Kampanja „Poštujmo naše more” koju Prijatelji životinja provode u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals nastavit će se tijekom ljeta postavljanjem edukativnih jumbo-plakata i objavljivanja elektroničke „morske” kuharice.

BESPLATNA GRAFIČKA PRIPREMA ZA NATPISNE PLOČE

Poštujmo život u moru [ 204.40 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting