20.03.12. Dan bez mesa 2012.

| More

Dolaskom prvog dana proljeća diljem svijeta obilježava se Svjetski dan bez mesa - Meatout

- Pozivaju se građani da šalju fotografije i recepte svojih biljnih jela kojima će obilježiti Dan bez mesa!

Prvi dan proljeća najbolji je dan za odluku o prelasku na prehranu koja ujedinjuje vitalnost, zaštitu ljudi i okoliša te čistu savjest. Zato je početak godišnjeg doba u kojemu se priroda ponovno rađa idealno vrijeme za proslavu prehrane namirnicama biljnog podrijetla.

Na Svjetski dan bez mesa, u svih 50 država SAD-a i u gotovo trideset zemalja diljem svijeta, dobronamjerni pojedinci pozivat će svoje prijatelje, članove obitelji i zajednice u kojima žive da odbace mesne navike i istraže zdravu i suosjećajnu prehranu sastavljenu od voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica.

Prijatelji životinja, u suradnji s američkom neprofitnom organizacijom Farm Animal Rights Movement (FARM), također će se priključiti ovoj akciji pozivom građanima Hrvatske da na ovaj dan pokažu kulinarsko umijeće i gostoljubivost te počaste sebe i svoje poznanike ukusnim jelima na biljnoj osnovi.

Ovogodišnji Svjetski dan bez mesa obilježit će se u svijetu degustacijama na kojima će se podijeliti više od 30.000 veganskih obroka. Volonteri udruge Prijatelji životinja pridružit će se organizirajući degustaciju u utorak, 20. ožujka 2012. od 12 sati na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, gdje će građani moći kušati biljne inačice mesnih jela poput čobanca, pohanih odrezaka, ražnjića i bolonjskog umaka.

Svima koji na e-mail Udruge pošalju recepte i fotografije svojih veganskih jela, kojima će obilježiti dolazak proljeća, Prijatelji životinja darovat će neke od nagrada, poput knjiga, majica, platnenih torbi, bedževa, privjesaka i slično. Neke od knjiga za nagradu bit će Hrana za mir - prehranom do duhovnog zdravlja i društvenog sklada Willa Tuttlea, Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave: Uvod u karnizam dr. Melanie Joy i kuharica Mljac.

Oni koji će se priključiti obilježavanju Svjetskog dana bez mesa vrlo brzo će spoznati da im svaka odluka učinjena u tom pravcu mijenja život nabolje te daje više vitalnosti, zdravlja, ali i zadovoljstva, budući da se njome izravno utječe na očuvanje okoliša i spašavanje brojnih životinja.

Prehrana koja se temelji na namirnicama biljnog podrijetla sve je više prepoznatljiva kao zdravstveno i ekološki prihvatljivija. U stalnom je porastu broj građana koji se odlučuju na biljnu prehranu kako bi se zaštitili od najčešćih bolesti i uzročnika smrtnosti u zapadnim zemljama kao što su bolesti srca i krvnih žila, dijabetes, pretilost i rak. Istraživanja su pokazala da vegetarijanci, a još više vegani, imaju 20% nižu stopu smrtnosti od svih oboljenja, žive dulje i rjeđe obolijevaju.

U svijetu se sve više upozorava na razoran utjecaj stočarstva na okoliš, s posebnim naglaskom na velik utjecaj uzgoja životinja na globalno zatopljenje, golemu potrošnju prirodnih resursa i izravnu povezanost s gladi u svijetu. Osim toga, užasava podatak da se svake sekunde nepotrebno kolju nevina živa bića.

Svjetski dan bez mesa (Meatout) obilježava se još od 1985. godine diljem svijeta na prvi dan proljeća, a simbolizira ponovno rođenje i obnovu prirode, kako bi potrošačima pomogao u razvitku zdravije te etički i ekološki prihvatljivije biljne prehrane.

I mali pokušaj prehrane bez mesa zbog velikih blagodati ubrzo može prerasti u konstantu i novu životnu naviku svakog pojednica, simbolizirajuću buđenje novog čovjeka u sve većoj zajednici suosjećajnih ljudi.

Foto galeriju akcije pogledajte ovdje.

Meatout 2012 [ 104.57 Kb ]Meatout 2012 [ 161.48 Kb ]Meatout 2012 [ 88.96 Kb ]Meatout 2012 [ 98.25 Kb ]Meatout 2012 [ 62.86 Kb ]Meatout 2012 [ 95.60 Kb ]Meatout 2012 [ 135.08 Kb ]Meatout 2012 [ 86.31 Kb ]Meatout 2012 [ 110.77 Kb ]Meatout 2012 [ 153.86 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting