25.02.06. Suosjećanjem do zdravlja

| More

Prijatelji životinja pozivaju građane da odbace kravlje ludilo, ptičju gripu, trihinelozu i salmonelu

Mnoge zarazne bolesti, ali i bolesti srca i krvožilnog sustava povezane su s jedenjem namirnica životinjskoga porijekla. Razmišljanjem o prelasku na prehranu, koja uključuje suosjećanje prema životinjama, zaštitili bismo vlastito zdravlje i zdravlje svoje djece.

Kako je pokladno vrijeme, Prijatelji životinja dijelit će besplatne veganske krafne koje jednako mame svojim okusom i mirisom, iako ne sadrže jaja i životinjsko mlijeko.

U subotu, 25. veljače 2006. u 12 sati na informativnom štandu kod Cvjetnog trga, građani će moći uz svježe krafne dobiti i informacije o kravljem ludilu, ptičjoj gripi i ostalim zaraznim bolestima te o vegetarijanskoj prehrani kao dobrom izboru za životinje, okoliš i ljudsko zdravlje.

Aktivisti će biti zamaskirani u kokoši kako bi u ovo vrijeme fašnika simbolički prikazali da se ne moramo bojati kokoši i ostalih ptica, već vlastitih želuca i posljedica navike jedenja životinja i namirnica životinjskog porijekla.

Ako u izboru naše prehrane krenemo najprije od suosjećanja prema drugim živim bićima, neminovno puno činimo i za svoje zdravlje, sprječavamo potpuno nepotrebno ogromno uništavanje prirodnih resursa te osiguravamo bolju i sigurniju budućnost našoj djeci. Nakon skandaloznih afera s prodajom mesa štakora u mesnim delikatesama u Njemačkoj te otkrića djelovanja mesne mafije i u Hrvatskoj, građani ne bi trebali razmišljati kako da izaberu pravu vrstu i porijeklo mesa, već bi, ako žele biti sigurni, trebali razmišljati o tome da posve izbace životinjsko meso iz svoje prehrane.

Današnji masovni uzgoj životinja koji doseže brojke od preko 50 milijardi životinja godišnje koje se ubiju zbog prehrane ljudi te pretvaranje živih bića u biološke strojeve rezultira, između ostaloga, i pojavom zaraznih bolesti koje vrlo brzo mogu prerasti u pandemije nesagledivih posljedica.

Kako bi kao novinari bolje razumjeli naš apel građanima, pozivamo na projekciju namijenjenu medijima novog dokumentarnog filma 'Kruh naš svagdašnji' ('Unser täglich Brot') autora Nikolausa Geyrhaltera koji bez nametanja komentara tj. bez ikakvog glasa naratora prikazuje svijet proizvodnje hrane.

Projekcija je u sklopu Festivala dokumentarnog filma zakazana za petak, 24. veljače 2006., u 12 sati u kinu Tuškanac (Tuškanac 1, Zagreb).

Na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) film je osvojio posebnu nagradu tamošnjeg žirija, koji je pri dodjeli te prestižne titule naglasio: 'Mislimo da treba ovaj film izdvojiti. On nam snažno prikazuje scene kao iz noćne more. To je prava vizija pakla. Ne onoga religioznog, već onoga koji je stvorila politika, tržište i prehrambena tehnologija. Nije nam rekao što da mislimo, ali nam je dao mnogo za razmišljati. Zaista velik i važan film.

'Nevažno je da li se tvrtka koja proizvodi nalazi u Austriji, Španjolskoj ili Portugalu. Nevažno je koliko se svinja zakolje svake godine u prikazanim klaonicama, to trebaju prikazati novinari, a ne film. Ovdje imate priliku vidjeti prizore proizvodnje hrane i razmisliti o njima,' ističe autor.

Suosjećanjem do zdravlja 1Suosjećanjem do zdravlja 2Suosjećanjem do zdravlja 3

Vezane teme

Prizor iz filma: Kruh naš svagdašnji (Unser täglich Brot) #1 [ 35.20 Kb ]Prizor iz filma: Kruh naš svagdašnji (Unser täglich Brot) #2 [ 26.05 Kb ]Prizor iz filma: Kruh naš svagdašnji (Unser täglich Brot) #3 [ 23.29 Kb ]Prizor iz filma: Kruh naš svagdašnji (Unser täglich Brot) #4 [ 33.74 Kb ]Prizor iz filma: Kruh naš svagdašnji (Unser täglich Brot) #5 [ 23.02 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting