26.02.06. Zavrtanje vratova u tajnosti!

| More

Prijatelji životinja reagiraju na laganje medijima i javnosti te uporno nametanje riječi eutanazija

Udruga Prijatelji životinja, a vjerujemo i mnogi mediji te dobar dio javnosti, ogorčeni su na potez Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, koje je namjerno lagalo medijima o vremenu ubijanja kokoši, gusaka i pataka u okolici Trogira kao mjere predostrožnosti zbog pojave ptičje gripe. Iznenađenim novinarima glasnogovornik Ministarstva tu je laž obrazložio pokušajem da do javnosti ne dođu uznemirujuće snimke tzv. dekaptiranja bez odvajanja, što znači zavrtanje vratova, a predstavnici Ministarstva takav način ubijanja, zavaravajući javnost, sramotno nazivaju eutanazijom.

Nema nikakvog opravdanja za laganje medijima i javnosti te potajnog ubijanja kokoši i ostalih životinja, jer upravo ovakvi potezi mogu dovesti u budućnosti do još veće panike u javnosti, kojoj se odašilje poruka kako je Ministarstvo spremno prekrivati istinu medijima i javnosti.

Smatramo da Ministarstvo nema pravo manipulirati medijima i prekrivati događanja za koja javnost treba i želi znati. Ako su željeli izbjeći da u javnost dođu snimke brutalnih ubijanja kokoši kakva su građani imali prilike već vidjeti, onda su trebali reagirati na osudu mnogih o načinu postupka likvidacije, a ne prekrivajući novi masakr zdravih životinja. Neshvatljivo je da se, usprkos prošlogodišnjim iskustvima s ptičjom gripom, umjesto pravovremenog stavljanja domaćih pernatih ptica u karantenu, propisivanja velikih novčanih kazni prekršiteljima karantene i kontrole rizičnih područja, Ministarstvo opet odlučilo za nepotrebno i nerazumno ubijanje zdravih životinja.

Također, neistinito je i sramotno zavrtanje vratova ili eufemizam dekaptiranje bez odvajanja nazivati eutanazijom, jer životinje ubijaju bez anestezije i postupka omamljivanja, čime su izložene boli, a ne bezbolnom usmrćivanju.

Ako Ministarstvo prizore ubijanja životinja zbog bojazni od ptičje gripe smatra uznemiravajućima za javnost, tada je trebalo pronaći druge načine rješavanja ovoga problema, koji ne bi sablaznio javnost kao prethodna masovna tamanjenja pernatih životinja. Eutanazija se može vrlo jednostavno i jeftino izvršiti omamljivanjem jeftinim plinovitim anesteticima poput kloroforma, što je poznato svima u veterinarskoj praksi.

Stoga je još paradoksalnije da se takvo ubijanje provodi barbarskim zavrtanjem vratova, iako je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva prošli tjedan održana dvodnevna radionica na temu zaštite životinja, a na kojoj su predstavnici Velike Britanije iznijeli i svoja iskustva omamljivanja kokoši i ostalih pernatih životinja plinovitim anesteticima zbog suzbijanja širenja ptičje gripe.

Nadamo se da će Ministarstvo u daljnjoj borbi protiv ptičje gripe umjesto prikrivanja istine izabrati iskrenost prema medijima i javnosti i u djelu i u riječima te početi provoditi edukaciju građana o stvarnim uzrocima ptičje gripe.

Zavrtanje vratova u tajnosti 1Zavrtanje vratova u tajnosti 2

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting