14.10.21. Veganskom prehranom do budućnosti bez gladi

| More

Povodom Svjetskog dana hrane 16. 10., Prijatelji životinja upozoravaju na nužnu održivost

- Svim gradovima i općinama poslali prijedloge aktivnosti za zaustavljanje klimatskih promjena

Svjetski dan hrane 2021 [ 453.75 Kb ]

Odabir namirnica koje svaki dan konzumiramo utječe ne samo na naše zdravlje nego i na naš opstanak na planetu. Upravo zato slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane glasi: „Naši postupci su naša budućnost”, a na službenoj stranici povodom ovoga dana pozivaju sve da poboljšaju svoje zdravlje uvrštavanjem u prehranu voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova i integralnih žitarica te smanjenjem konzumacije prerađene hrane bogate solju, šećerom ili mastima.

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada, na dan kad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). U više od 150 zemalja diljem svijeta sredinom listopada raznim aktivnostima i kampanjama diže se svijest o epidemiji gladi koja svakodnevno pogađa milijardu ljudi i govori se o nužnosti održive proizvodnje hrane za sve.

Povodom Svjetskog dana hrane, udruga Prijatelji životinja ističe da veganska prehrana može potpuno riješiti problem gladi u svijetu jer bi se hranom uzgajanom za tov životinja za klanje moglo čak triput nahraniti cjelokupno svjetsko stanovništvo! Osim toga, prestanak ili barem smanjenje konzumacije mesa, mlijeka i jaja rješenje je u borbi protiv klimatske krize, a sa sobom donosi i mnoge druge pogodnosti poput npr. poboljšanja općeg zdravlja ljudi. Budući da je u tijeku izrada plana rada jedinica lokalne samouprave za sljedeću godinu u Hrvatskoj, Prijatelji životinja uputili su svim gradovima i općinama dopis u kojemu im skreću pozornost na utjecaj hrane životinjskog podrijetla na okoliš i šalju prijedloge aktivnosti za zaustavljanje klimatskih promjena.

„Bez obzira na to je li netko vegan ili vegetarijanac ili konzumira proizvode životinjskog podrijetla i bez obzira na stavove tih pojedinca, neupitna je činjenica da bi prestanak ili drastično smanjenje uzgoja životinja i proizvodnje životinjskih proizvoda imalo golem pozitivan utjecaj na ekologiju i na veću dostupnost hrane svima. Pozivamo sve da se upravo na Svjetski dan hrane odvaže na promjene kojima će učiniti veliku uslugu i sebi i planetu te da smanje konzumaciju mesa, mlijeka i drugih životinjskih proizvoda i prigrle veganstvo kao način života”, preporučuju iz Udruge.

Kako Prijatelji životinja već 20 godina promoviraju prednosti veganske prehrane za zdravlje, ekologiju i, naravno, živote životinja, navode da uzgoj životinja radi mesa, mlijeka i jaja ima alarmantne negativne posljedice na cijeli planet: „Znanstvenici upozoravaju da proizvodnja mesnih i mliječnih proizvodna u svijetu emitira 30 % stakleničkih plinova, zauzima 40 % kopnene površine Zemlje i uzrokuje onečišćenje koje mijenja ekosustave i kvalitetu vode, između ostalih negativnih učinaka na okoliš poput deforestacije i ispuštanja goleme količine metana.”

Podsjećaju i da se u mnogim državama već poduzimaju mjere za smanjenje konzumacije mesa, mlijeka i jaja. Francuska ohrabruje svoje građane da eliminiraju proizvode životinjskog podrijetla barem jednom tjedno. U Berlinu studentske menze gotovo više ne nude mesna jela, a danska vlada najavila je da će usmjeriti nevjerojatnih 168 milijuna eura u proizvodnju hrane biljnog podrijetla, u skladu s Pariškim sporazumom čiji je cilj smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Prijatelji životinja svima predlažu da se povodom Svjetskog dana hrane prijave na Vege izazov na www.veganopolis.net kroz koji će svakodnevno sljedećih 30 dana dobivati korisne informacije i recepte jednostavnih i ukusnih jela koja su dobra za naše zdravlje, planet i životinje. O prednostima veganske prehrane može se saznati i OVDJE.

Glad u svijetu [ 183.69 Kb ]zdravi tanjur [ 542.25 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting