16.12.09. Kontinuitet svijesti - Znanstveni argument za prava životinja

| More

Mag. DDr. Martin Balluch u Hrvatskoj – predavanje poznatog aktivista za prava životinja

Martin Balluch je istaknuti borac za prava životinja. Sudjelovao je u osnivanju Austrijskog veganskog društva, a od 2002. predsjednik je najveće organizacije za prava životinja u Austriji Verein Gegen Tierfabriken. Na zadnjim izborima pozvan je da sudjeluje kao kandidat Zelene stranke.

Pozivaju se građani da poslušaju predavanje Mag. DDr. Martina Ballucha pod nazivom 'Kontinuitet svijesti – Znanstveni argument za prava životinja' koje će se održati u srijedu 16. prosinca u 19 sati u zagrebačkom KIC-u, Preradovićeva 5.

Naslov predavanja ujedno je i naziv jedne od njegovih knjiga posvećene pravima životinja. Na predavanju će prenijeti dio svog bogatog iskustva u borbi za prava životinja. Također će ukazati na važnost podizanja svijesti javnosti od strane svakog svjesnog pojedinca kao i na važnost političkog i zakonodavnog angažmana za prava životinja. Govorit će i o austrijskom Zakonu o zaštiti životinja.

Martin Balluch je 2004. uvjerio austrijski parlament da u ustav Austrije doda klauzulu o ne-ljudskim životinjama koja sad glasi: 'Ova država štiti život i dobrobit životinja u svojoj odgovornosti prema njima kao članovima ljudskoga roda'. Sudjelovao je uspješno i u mnogim drugim zakonskim izmjenama. Također je pomogao ustanoviti položaj 'pravnika za životinje' ovlaštenih za pokretanje sudskog postupka u ime životinja.

U Austriji je već na snazi zabrana baterijskog uzgoja pilića. Osim zabrane prodaje pasa i mačaka u trgovinama životinjama, zabranjeno je i javno izlaganja pasa i mačaka zbog prodaje, a skloništa koja usmrćuju životinje zabranjena su. Kada policija primi obavijest o kršenju zakona koji štite životinje, prema zakonu mora reagirati. Svake dvije godine vlada mora napisati izvještaj o napretku u zaštiti životinja.

Martin Balluch rođen je 1964. godine. U pokretu za prava životinja aktivan je od 1985. U Beču je diplomirao matematiku i astronomiju, a 1989. u Heidelbergu je doktorirao fiziku. Od 1990. radio je kao predavač i istraživač na sveučilištima u Beču, Heidelbergu te Cambridgeu, no 1997. odlučio je odreći se svoje karijere i u potpunosti se posvetiti borbi za prava životinja. U Beču je 2005. doktorirao filozofiju na temu Etika životinja.

Bio je jedan od dvojice prosvjednika koji su se spustili niz crkvu Sv. Marije u Cambrigdeu u studenom 1998. kako bi dali potporu aktivistu za prava životinja Barryju Horneu, koji je proveo 68 dana štrajkajući glađu u pokušaju da navede vladu da zatraži službeni uvid u testiranje na životinjama.

21. svibnja 2008. Balluch je bio pritvoren bez optužnice prema zakonu kojem je cilj suzbijanje organiziranog kriminala. Balluch je na nepravdu i sam reagirao štrajkom glađu, zbog čega je prisilno hranjen. Na slobodu je pušten 3. rujna 2008.

Filozof Peter Singer nazvao je Ballucha 'jednim od najvažnijih glasnogovornika u svjetskom pokretu za prava životinja zbog nenasilnog, demokratskog puta k reformi'.

Predavanje Martina Ballucha 1 [ 67.25 Kb ]Predavanje Martina Ballucha 2 [ 60.64 Kb ]Predavanje Martina Ballucha 3 [ 57.16 Kb ]Predavanje Martina Ballucha 4 [ 63.08 Kb ]Predavanje Martina Ballucha  5 [ 72.65 Kb ]

Vezane teme

Martin Balluch 4 [ 45.14 Kb ]Martin Balluch 2 [ 115.53 Kb ]Martin Balluch 3 [ 31.01 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting