25.01.13. Naredili ubijanje zdravih životinja, a tuže Prijatelje životinja zbog duševnih boli!

| More

Novi apsurdi u prošlogodišnjoj aferi usmrćivanja 46 pasa i mačaka u skloništima i kod udomitelja

- Ministarstvo unaprijedilo veterinarskog inspektora koji je izjavio da mirno spava nakon usmrćivanja zdravih životinja

U lipnju 2012. godine veterinarski inspektori, pod izlikom provođenja mjera za suzbijanje bjesnoće, u samo par dana lišili su života čak 46 zdravih životinja u Gradskom skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu, skloništu udruge Noina arka i kod udomitelja.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pokrenulo je kazneni postupak protiv odgovornih veterinarskih službenika. Niti jedna od usmrćenih životinja tijekom života nije pokazivala kliničke znakove bjesnoće, a nalazi Hrvatskog veterinarskog instituta potvrdili su da ni jedna životinja nije imala virus bjesnoće. Usprkos tome, jedan od veterinarskih inspektora koji je naredio ubijanje zdravih životinja promaknut je.

Da apsurd bude još veći, veterinarski inspektori koji su odgovorni za usmrćivanje zdravih životinja u skloništima i kod udomitelja podignuli su tužbu protiv neprofitne udruge Prijatelji životinja, koja ionako ima nedostatna i nepostojeća sredstva, tražeći da im isplati 150.000 kuna zbog duševnih boli koje tvrde da su doživjeli zbog javnih objava Udruge.

Veterinarski inspektori i ostali veterinarski službenici ulazili su u domove građana, kršili njihova ustavna prava, koristeći se i lažnim najavama razloga dolaska, zastrašivanjem i prijetnjama. Usmrćivali su i cijepljene i necijepljene pse pred uplakanim i šokiranim udomiteljima i njihovom djecom ili ih odvodili sa sobom. Osim što je neutemeljeno, sramotno je da veterinarski inspektori tuže Prijatelje životinja zbog nanošenja duševnih boli, zanemarujući duševnu bol djelatnika skloništa koji su morali u suzama, po njihovoj naredbi, usmrćivati zdrave životinje, kao i duševnu bol udomitelja koji su gledali kako im psi umiru umjesto da idu u karantenu.

Iako su skloništa u Dumovcu nakon prosvjeda građana ipak otvorena, nakon nekoliko mjeseci veterinarska inspekcija blokira rad zagrebačkog skloništa u Dumovcu, a zatim, prema direktivi iz Zagreba, veterinarska inspekcija izdala je zapisnik osječkom skloništu Udruge Pobjede, koje je i sada u blokadi i trpi ogromnu štetu s obzirom na velik pad udomljavanja.

Prema zapisniku, sklonište mora zaustaviti udomljavanje svih novoprimljenih životinja, odnosno svih onih koje nisu prošle karantenu od šest mjeseci ili testiranje visine titra protutijela za bjesnoću s negativnim rezultatom. Nigdje drugdje u Europi ni za jedno sklonište za napuštene životinje ne propisuje se obaveza testiranja visine titra. Time veterinarska inspekcija, nakon zatvaranja dva zagrebačka skloništa u lipnju prošle godine zbog nepostojeće bjesnoće, nerazumnim zahtjevima ovaj put može ugroziti i cjelokupni sustav udomljavanja životinja u Hrvatskoj.

Prijatelji životinja u više navrata kontaktirali su Ministarstvo poljoprivrede i tražili sastanak s ministrom Jakovinom kako bi upozorili na ovaj važan problem koji može dovesti do katastrofalnih posljedica. No, nadležno Ministarstvo nije pokazalo interes za suradnju te transparentno i odlučno propitivanje odluka i načina rada svojih službenika, što za posljedicu ima smrt nedužnih životinja i bol njihovih udomitelja.

Udruga vrlo ozbiljno shvaća bjesnoću kao opasnu bolest, no smatra da nestručno i neetično postupanje pojedinih pripadnika veternarske struke može u slučaju stvarno prisutne bjesnoće dovesti do niza životinjskih i ljudskih žrtava. Stoga 46 životinjskih žrtava veterinarskih inspektora zahtijeva profesionalne poteze Ministarstva poljoprivrede i ozbiljnu evaluaciju njihova postupanja.

U prošlogodišnjoj aferi žrtve su životinje i ljudi kojima je bilo stalo do njihovih života, a ne veterinarski inspektori. Umjesto da, kako bi to dolikovalo civilizacijskim tekovinama i uljuđenome društvu, veterinarske vlasti i udruge za zaštitu životinja zajedno, partnerski rade na dobrobiti životinja i suzbijanju bolesti, postupajući pritom obzirno i stručno utemeljeno, svjedočimo neshvatljivom i zemlji koja pristupa EU potpuno neprimjerenom ignoriranju i otvoreno neprijateljskom postupanju nadležnih vlasti i pojedinih veterinarskih službenika.

Prijatelji životinja stoga traže da se hitno omogući normalan rad skloništa u Osijeku i traže preuzimanje odgovornosti umjesto destruktivnih pokušaja opravdanja te činjenja daljnje štete životinjama, neprofitnim udrugama, lokalnim zajednicama i građanima Hrvatske.

Saznajte više o aferi ubijanja životinja u lipnju 2012. i testiranju visine titra antitijela za bjesnoću za pse u skloništima:

Hitno otvaranje skloništa
Otvorena skloništa
Žrtve veterinarske inspekcije
Sva skloništa pred zatvaranjem
Skloništu Udruge Pobjede ugrožen rad
Testiranje visine titra antitijela za bjesnoću

LenaSky

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting