04.07.19. Predmet: Izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima, podrška pokretanju zakonske izmjene

| More

Poštovani gospodine Božinoviću,

nakon novih pritužbi i dopisa zabrinutih građana, udruga za zaštitu životinja, liječnika i drugih zabrinutih skupina i pojedinaca, molimo za Vašu susretljivost i razumijevanje te hitno pokretanje izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima kako bi se promptno smanjila uporaba petardi.

Udruga Prijatelji životinja i dalje se zalaže za potpunu zabranu korištenja pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine, kako je to ranije i bilo. Iako su uvedene neke zakonske izmjene, nužno je da se što hitnije nastavi u istome smjeru kako bi se postigli konkretni rezultati i kako bi svi građani mogli dočekati novu godinu u sigurnom okruženju, bez uznemiravanja i ugroze njihova psihičkog i fizičkog zdravlja.

Trebamo gledati prema naprijed i slijediti pozitivne primjere zemalja koje su već zabranile korištenje pirotehničkih sredstava, poput Irske koja je potpuno zabranila korištenje petardi kategorija F2 i F3, Švedske gdje petarde smiju koristiti samo osposobljene i ovlaštene osobe ili Belgije gdje je korištenje petardi kategorija F3 kazneno djelo. Kina, zemlja iz koje potječu petarde, također je zabranila njihovo korištenje.

Niz ministarstava dalo je svoju podršku kampanji za zabranu petardi tijekom cijele godine pa tako nakon Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva turizma i Ministarstva zdravstva, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta također je dalo svoju podršku. Ministarstvo navodi i da bi zabrana bila prvenstveno u cilju zaštite ljudi, životinja i okoliša te održavanja sigurnosti i mira.

Apelira se na Ministarstvo unutarnjih poslova da izmjenom zakonskih odredbi stane na kraj ozljedama najmlađih i starijih osoba, kao i životinja koje se ne mogu same zaštititi od opasnih pirotehničkih sredstava, te da se uvede zabrana korištenja pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine, uključujući datume od 27. do 30. prosinca kada se ništa ne slavi niti nema opravdanja za korištenje petardi. Smatramo nužnim i omogućiti gradovima i općinama da uvedu zabranu korištenja petardi za svoje područje.

Molimo Vas za konkretne korake u cilju sigurnosti i dobrobiti svih građana.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge
posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja

Zagreb, 5. srpnja 2019.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting