24.05.22. Međunarodni dan kastracije slobodnoživućih mačaka

| More

- Poslano svim JLS-ovima i JRS-ovima

Poštovani,

javljamo vam se povodom Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka, koji se obilježava 27. svibnja, kako bismo skrenuli pozornost na važnost programa „Uhvati-Kastriraj-Vrati”.

Uspješnost i nužnost takva programa i općenito kastracije slobodnoživućih mačaka mogu potvrditi gradovi i općine u Hrvatskoj i drugim državama koji ga provode te vas molimo da im se pridružite.

Osim toga, želimo s vama podijeliti kao pozitivan primjer iskustvo grada Zagreba u organiziranju hranilišta za mačke. Kako bi se spriječilo nekontrolirano razmnožavanje napuštenih i slobodnoživućih mačaka, a ujedno im se pomoglo da budu na sigurnom, Zagreb je donio gradsku odluku, pravilnik i poziv vezano za hranilišta za mačke, što vam dostavljamo u privitku.

Slobodnoživuće mačke ne smiju se razmještati, a s druge strane teško se udomljuju. Zato je jedino rješenje njihova kastracija i, prema potrebi, organiziranje hranilišta za mačke koje treba biti definirano na razini lokalnih zajednica.

Više informacija možete naći u brošuri Kastracijom do smanjenja napuštenih životinja gdje se nalazi i opis pravilnog označavanja kastriranih slobodnoživućih mačaka zarezivanjem lijeve uške.

Ujedno vas pozivamo da na aktivan način obilježite Međunarodni dan kastracije slobodnoživućih mačaka 27. svibnja. To je ujedno prilika za pozvati sve da se upoznaju s aktualnom kampanjom „Svibanj – mjesec kastracije pasa i mačaka” kojoj se pridružilo više od stotinu veterinara u Hrvatskoj, a koja ima za cilj i povećanje broja općina i gradova koji (su)financiraju kastracije skrbničkih pasa i skrbničkih te slobodnoživućih mačaka.

Dodatne korisne informacije možete pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017. Slobodno nam se obratite ako trebate neke druge materijale i primjere dobre prakse.

S poštovanjem,

Svjetlana Prodanović, dr. med. vet.
Prijatelji životinja

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting