16.06.12. Veterinarska inspekcija i pokolj pasa

| More

Ministarstvo poljoprivrede
Miroslav Kuskunović, glasnogovornik
fax: 01 6109 191
glasnogovornik@mps.hr

Poštovani gospodine Kuskunović,

javljamo Vam se povodom pokolja pasa i mačaka o kojima skrbe Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu i sklonište udruge Noina arka, a koje provode veterinarski inspektori Ministarstva.

Užasnuti građani javljaju nam da ne mogu doći do informacija o psima u skloništima, a da su jedino dobili odgovor da su skloništa zatvorena zbog bjesnoće i da sljedećih tjedana dana neće moći dobiti nikakve informacije o psima. Dobili smo puno upita vezano uz psa Figa koji se nalazi na promatranju u karanteni Skloništa u Dumovcu, a za čiji spas su građani pokrenuli i internetsku peticiju. Kako su veterinarski inspektori prije dva dana pobili sve pse u karanteni, trebaju li njegovi skrbnici nakon tjedan dana čuti vijest da su im inspektori bezrazložno ubili člana obitelji, samo zato što ove godine još nije cijepljen?

Više ne živimo u doba šerifa koji su nekažnjeno mogli ubijati oko sebe, već građani traže transparentno i etičko postupanje nadležnih institucija prema svjesnim živim bićima, neovisno kojoj vrsti pripadala.

Ministarstvo poljoprivrede ima zakonsku i humanu obavezu informirati građane o postupanju veterinarske inspekcije i dokazati da su svi psi i mačke koje je inspekcija usmrtila bolovali od bjesnoće, i to potkrijepiti nalazom obdukcije s Veterinarskog instituta za sve ubijene životinje po nalogu inspekcije. Također, tražimo dokaze da su sve životinje prije ubijanja bile u karanteni na trokratnom desetodnevnom promatranju i/ili da su njihovi uzorci krvi poslani na testiranje visine antitijela, titra, nakon čega je potvrđena sumnja na bjesnoću.

Čak i da je navedenim postupcima potvrđena sumnja na bjesnoću, civilizirano je i sukladno etičkim principima 21. stoljeća eutanazirati samo životinje oboljele od bjesnoće, a ne poubijati sve životinje jer je tako komotnije i jeftinije. Svako drugo službeno očitovanje Ministarstva, bez navedenih dokaza, ne može opravdati potpuno nepotrebno usmrćivanje napuštenih životinja ili onih koje su tek nedavno našle dom.

Ovakvim sramotnim postupanjem veterinarska inspekcija dala je pljusku pojedincima, udrugama za zaštitu životinja i skloništima koji ulažu nadljudske napore da maknu s ceste i udome napuštene životinje te predano rade na oglašavanju i kastraciji životinja te edukaciji građana. Smisao rada veterinarske inspekcije trebala bi biti suradnja i pomoć svima koji rješavaju probleme Grada i države vezane uz napuštene životinje, a ne hladnokrvno ubijanje životinja, iskorištavajući pritom bjesnoću kao izgovor za pokolj. Time se obezvrjeđuju plemenita nastojanja humanih skloništa i udruga, a životinje koje nisu krive što su napuštene, kažnjene su smrću. Veterinarska inspekcija trebala bi se, umjesto ubijanjem, baviti sankcioniranjem pojedinaca koji napuštaju i zlostavljaju životinje, te poticati edukaciju o važnosti kastracije i odgovorne skrbi za životinje, čime bi se rasteretila skloništa, umjesto da slijedi nedavni primjer Ukrajine masakrom napuštenih životinja.

U ime građana koji su zapanjeni zataškavanjem i prikrivanjem aktivnosti veterinarskih inspektora od strane Vašeg ministarstva, tražimo da se hitno očitujete o ubijanjima koje provodi inspekcija, s dokazima o bjesnoći svih ubijenih životinja.

Srdačan pozdrav,

Lidija Eterović
Mreža protiv napuštanja životinja

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting