20.06.12. Tisuću kilometara, stanica Zagreb

| More

Prijatelji životinja u akciji 'Tisuću kilometara za bezbroj života'

- dva biciklista i tisuću kilometara od Osijeka do Dubrovnika za napuštene životinje

Zakonom o zaštiti životinja propisana je obaveza lokalnih zajednica na izgradnju skloništa za nezbrinute životinje, a trenutno se u Republici Hrvatskoj većina njih ne može nazvati skloništima jer ubija pse i ne provodi Zakonom propisanu obavezu označavanja pasa, oglašavanja nađenih životinja i edukacije, a sve u cilju sprječavanja napuštanja i udomljavanja napuštenih životinja.

Registrirana skloništa koriste zakonsku mogućnost koja dopušta ubijanje napuštenih životinja u skloništima nakon isteka 60 dana od datuma njihova dolaska, umjesto da životinje intenzivno oglašavaju i udomljavaju. Samo četiri grada u cijeloj Hrvatskoj - Zagreb, Čakovec, Ivanec i Dubrovnik - donijela su odluku kojom se problem napuštenih životinja rješava oglašavanjem, javnim akcijama, suradnjom s volonterima i udrugama te edukacijom cijele zajednice, a ne ubijanjem.

Udruga Prijatelji životinja ističe kako je u duhu Zakona o zaštiti životinja, a također i u skladu sa suvremenim etičkim principima, da se odredba koja dopušta ubijanje zdravih životinja izbaci iz Zakona i da gradska skloništa postanu mjesta edukacije i razvijanja suosjećanja i zajedništva za cijelu populaciju, a ne stratište za napuštene životinje. Iz navedenih razloga Prijatelji životinja pokrenuli su inicijativu za izbacivanje te odredbe iz Zakona, kojoj su se, u sklopu Mreže protiv napuštanja životinja, pridružili mnoge udruge i pojedinci iz Hrvatske.

Stoga Prijatelji životinja podupiru projekt Udruge Pobjede iz Osijeka, koja vodi humano sklonište za životinje i skrbi o psima tražeći im udomitelje, a ne ubija ih nakon bilo kojeg vremenskog roka provedenog u skloništu. Volonteri Udruge Pobjede organizirali su i krenuli na tisuću kilometara dugo putovanje biciklom po Hrvatskoj. Pod nazivom Tisuću kilometara za bezbroj života ovaj projekt ima za cilj zaustaviti nepotrebno usmrćivanje životinja koje su se isključivo ljudskom krivnjom našle na ulici.

Dva volontera Udruge Pobjede, Kruno Lubina i Filip Krstanović, krenuli su iz Osijeka na svojim biciklima, a završit će u Dubrovniku. Putovanje je tematski osmišljeno kao jedna velika priča s pomno isplaniranim točkama zaustavljanja na zacrtanoj ruti. Virovitica, Zagreb, Zadar, Split i odredišna točka, Dubrovnik, gradovi su u kojima će se, u suradnji s lokalnim udrugama, skloništima, medijima i pojedincima, organizirati info štandovi i potpisivanje peticije za zabranu usmrćivanja životinja u skloništima.

20. lipnja 2012., Prijatelji životinja ugostit će bicikliste na njihovom proputovanju kroz Zagreb. Volontere će u 11,15 sati na Trgu bana Jelačića primiti gradonačelnik Milan Bandić, koji će s njima podijeliti iskustva Grada Zagreba kao jedinice lokalne samouprave koja je problem napuštenih životinja riješila na human način, edukacijom i udomljavanjem, a ne ubijanjem.

Isti dan, u srijedu, u 13 sati Prijatelji životinja bit će s Osječanima na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje će biti organizirano potpisivanje peticije za zabranu ubijanja životinja u skloništima, ali i peticije za reformu veterinarske inspekcije, s obzirom na posljednje akcije veterinarskih inspektora u Dumovcu i Noinoj arci. S biciklistima će na Trgu biti i dva psa udomljena iz skloništa Dumovec, a očekuje se i Emil Tuk, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Također, udruga Prijatelji životinja i Udruga Pobjede pozivaju građane da se u petak, 22.6.2012. u 13 sati, pridruže prosvjedu na Trgu bana Jelačića za prestanak ubijanja zdravih pasa od strane veterinarske inspekcije i hitno otvaranje skloništa u kojima nije bilo niti ima bjesnoće.

Tisuću kilometara, stanica ZagrebTisuću kilometara, stanica ZagrebTisuću kilometara, stanica ZagrebTisuću kilometara, stanica ZagrebTisuću kilometara, stanica ZagrebTisuću kilometara, stanica Zagreb

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting