23.09.15. Mikročip spašava životinje

| More

Jesenska akcija ''Udomljavanje je fora'' poziva građane na odgovornu skrb o kućnim životinjama

- 26. 9., Jelačićev trg u Zagrebu: informativni i edukativni štandovi, pseći kutak i čitači mikročipova

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu i Grad Zagreb, u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, organiziraju jesensku akciju ''Udomljavanje je fora'', s temom važnosti mikročipiranja kućnih životinja. Akcija će se održati u subotu 26. rujna 2015., od 9 do 15 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Na informativnim štandovima dijelit će se edukativni letci i senzibilizirati javnost o zakonskoj obavezi mikročipiranja životinja, a za posjetitelje će biti u ponudi i majice s porukom udomljavanja umjesto kupovine životinja.

Skloništa, udruge za zaštitu životinja i građani često nalaze napuštene pse koji još uvijek nemaju mikročip, iako je mikročipiranje pasa obavezno od 2010. godine, te je za kršenje tog propisa određena kazna do 6000 kuna. Psima i mačkama koji su mikročipirani uvijek se može pronaći skrbnik, što može odvratiti pojedince od namjere napuštanja, s obzirom na to da je napuštanje životinja kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna. Mikročip ne služi praćenju životinje nego kod pronađene životinje omogućava brzo i lako identificiranje skrbnika te podataka o njemu i životinji.

Mikročipiranje se može obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti. Mikročip je malena ovalna kapsula veličine zrna riže, napravljena od stabilnog, čvrstog materijala, i potpuno je neopasna za pse. Sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji se može očitati pomoću čitača koji ima svaka veterinarska služba. Kada se psu čitačem prelazi preko dlake na mjestu gdje je mikročip stavljen, na ekranu čitača pokazat će se broj, što nalaznicima životinja omogućava provjeru identifikacijskog broja i dobivanje informacije o tome tko je skrbnik.

Ogrlice i markice koje psi nose oko vrata lako se mogu skinuti, pa je u tome slučaju nemoguće prepoznati odakle pas dolazi i čiji je. Stoga je mikročipiranje od velike važnosti prilikom nalaženja skrbnika napuštenih ili odlutalih pasa, čime se ujedno sprječava nekontrolirano razmnožavanje životinja. Posebno je korisno u skloništima za napuštene životinje jer omogućava trenutno vraćanje pasa s ugrađenim mikročipom skrbnicima. Mikročipiranje se obavlja samo jednom, a u slučaju promjene skrbnika mijenjaju se podaci u bazi i ostaju podaci o prethodnim skrbnicima, zbog čega je obvezno obavijestiti veterinare o svakoj promjeni.

Mikročipiranje ima dalekosežne posljedice jer može spasiti mnoge životinje od patnje i smrti, a lokalne zajednice od velikih financijskih izdataka za zbrinjavanje životinja neodgovornih građana. S obzirom na to da je mikročipiranje pasa obavezno, važno je kontrolirati provođenje ove važne odredbe u cijeloj Hrvatskoj. Građani mogu veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu javiti ako znaju da netko nije mikročipirao psa jer time izravno pomažu psu, lokalnoj zajednici te skloništima i udrugama koje zbrinjavaju životinje.

Prijatelji životinja pozivaju građane na odgovorno ponašanje prema kućnim životinjama i podsjećaju sve da mikročipiraju životinje o kojima skrbe, kako bi lako pronašli životinju u slučaju da se izgubi ili odluta. Svi koji žele novog četveronožnoga člana obitelji mogu posjetiti najbliže sklonište ili udomiti životinje koje nalaznici oglašavaju preko interneta i tiskanih medija.

Više informacija o obaveznom mikročipiranju, popis veterinarskih ambulanti i skloništa za životinje te mali oglasnik nalaze se na navedenim linkovima na našim stranicama.

Udomljavanje je fora - mikročipiranje [ 87.34 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting