19.08.04. Kastrirati, a ne ubijati!

| More

Prijatelji životinja pozivaju građane na savjesnost prema kućnim životinjama

Prijatelji životinja u četvrtak, 19. kolovoza 2004. u 12 sati, u Gajevoj ulici, ispred hotela Dubrovnik, organiziraju akciju na kojoj će educirati građane o nužnosti kastracije kućnih životinja. Aktivisti Udruge će na informativnom štandu građanima dijeliti letke koji pozivaju na kastraciju pasa i mačaka.

Informativni štand Udruge posjetit će i vlasnici sa svojim psima i mačkama udomljenima iz azila u Dumovcu - koji su tamo i kastrirani - kako bi građanima pokazali svoju humanu gestu udomljavanja napuštenih životinja, a ujedno ukazali i na svrsishodnost i neophodnost kastracije. Detaljne informacije o kastraciji moći će se dobiti i od Tatjane Zajec, veterinarke i voditeljice Gradskog utočišta za napuštene životinje u Dumovcu.

Ovom akcijom, koja se izravno nadovezuje na kampanju Prijatelja životinja protiv napuštanja kućnih životinja pred godišnje odmore pod nazivom 'Obitelj na more, a pas na ulicu?!', Prijatelji životinja žele apelirati na Zagrepčane da izvuku pouku iz tragičnog pokolja životinja u Grčkoj prije Olimpijade te da se savjesnije odnose prema kućnim i uličnim životinjama svojega grada.

I ovom će prigodom biti upućen apel sugrađanima da ne napuštaju svoje kućne životinje već da se odgovorno brinu za njih i tako spriječe da stradaju skapavajući od gladi i žeđi, pod kotačima automobila ili pak da završe u utočištu za životinje, što nikako ne može biti i trajno rješenje.

Samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok samo jedna kuja i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi. Jedina prevencija ovog problema je kastracija kućnih i uličnih životinja.

Kastracijom se sprječava nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja, a samim time i nepotrebno nasilno gašenje njihovih života, kao i rađanje neželjenih štenaca/mačića i uz to uvijek povezan aktualni problem njihovog udomljavanja. Također, kastracija rješava problem šetnji kada se ženka tjera i mužjaka koji se skupljaju ispred vaše kuće te se sprječava psihička patnja životinje i bježanje od kuće u potrazi za partnerom kako bi zadovoljila svoje prirodne nagone. Kastracija je idealna zaštita od bolesti kao što su tumor dojki i maternice, piometra, sepsa, rak prostate i testisa, a kastrirana životinja živi duže. Danas se takva operacija obavlja rutinski te životinja već nekoliko sati nakon operacije može sve samostalno obavljati.

Na informativnom štandu Udruge također će se upućivati građane na udomljavanje životinja iz azila u Dumovcu i ostalih skloništa za životinje, a zainteresirani će moći potpisati i peticiju za potporu prijedlogu novog Zakona o dobrobiti životinja koji čeka saborsku raspravu.

kastracija1kastracija2kastracija3

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting