27.10.18. Predsjednica RH poručila: Udomi, ne kupuj!

| More

Prijatelji životinja i udruge iz Mreže za zaštitu životinja na Danima otvorenih vrata na Pantovčaku

- Predsjednica pozvala na udomljavanje, kontrolu mikročipiranja i propisivanje trajne sterilizacije

U subotu 27. listopada 2018., u Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčaku, održan je Dan otvorenih vrata na temu „Udomi, ne kupuj!”, posvećen životinjama u skloništu. Udruge iz Mreže za zaštitu životinja, koja okuplja više od 40 udruga za zaštitu životinja iz cijele Hrvatske, sa psima i mačkama koji traže dom, i udruga Prijatelji životinja koja vodi Mrežu predstavili su Predsjednici svoj rad na provedbi Zakona o zaštiti životinja i zbrinjavanju životinja. Udruge su pohvalile Ured predsjednice što temom „Udomi, ne kupuj!” na Danu otvorenih vrata ukazuje na problem napuštenih životinja u Hrvatskoj i potiče građane na udomljavanje pasa i mačaka.

Predsjednica Grabar-Kitarović, koja je prije nekoliko dana na Pantovčak dovela kujicu Kiku koju je udomila iz virovitičkog skloništa za životinje, izjavila je: „Želimo se povesti za primjerom udruga i poslati poruku kako je udomljavanje poželjnije i društveno odgovornije od kupnje životinja jer se tako spašava na stotine ljubimaca koji su svoj spas našli u skloništima.” Istaknula je da je važno upozoriti lokalne zajednice na kontrolu mikročipiranja pasa te zagovarati i propisivanje trajne sterilizacije kao kontrole populacije pasa i mačaka u cijeloj Hrvatskoj. Predsjednica je odaslala jasnu poruku i noseći majicu s natpisom „NE NAPUŠTAJ – UDOMI – NE KUPUJ”.

Nakon razgovora s Predsjednicom, Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja i posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, istaknuo je da je vrlo pohvalno što Predsjednica svojim primjerom potiče na udomljavanje umjesto kupnje i što je ukazala na važnost rada udruga za zaštitu životinja koje ulažu goleme napore u cilju provedbe Zakona o zaštiti životinja. Zaključio je: „Vjerujemo da će Predsjedničina gesta i poruka utjecati na udomljavanje životinja iz skloništa koja su prepuna predivnih, ali napuštenih pasa, te potaknuti gradove i općine da obave provjeru mikročipiranja pasa i propišu trajnu sterilizaciju kao kontrolu razmnožavanja pasa i mačaka.”

Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja, dodala je: „Udruge već godinama ukazuju na uzroke problema napuštanja životinja, a to su neodgovorni skrbnici koji krše zakon jer ne mikročipiraju pse i ne kastriraju pse i mačke o kojima skrbe. Županije, gradovi i općine trebaju iskoristiti zakonom propisane, dugoročno isplative i učinkovite, alate kako bi se spriječili daljnja patnja i smrt životinja jer napuštene životinje ne padaju s neba. Predsjednica je posjetom virovitičkom skloništu i pozivom udrugama da predstave svoj rad pokazala da su zaštita životinja i udomljavanje važni za Hrvatsku.”

Aktivisti udruge Prijatelji životinja i ostalih udruga iz Mreže za zaštitu životinja obilježili su 26. 10. 2018. prvu godišnjicu stupanja na snagu Zakona zaštiti životinja dojmljivom akcijom na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Zajedno s četveronožnim prijateljima, od kojih većina traži dom, i transparentima s potresnim fotografijama i jasnim porukama, ukazali su na nužnost da sve lokalne zajednice provode Zakon kako bi se spriječila i zaustavila golema patnja napuštenih životinja. Natpisima na transparentima uputili su lokalnim i regionalnim zajednicama, koje su prema Zakonu o zaštiti životinja dužne zbrinjavati napuštene životinje i graditi i financirati rad skloništa, tri ključna pitanja: Što je s propisivanjem trajne sterilizacije? Što je s provedbom Zakona? Što je s kontrolom mikročipiranja?

Predsjednica RH poručila: Udomi, ne kupuj! [ 1.22 Mb ]Predsjednica RH poručila: Udomi, ne kupuj! [ 1.53 Mb ]Predsjednica RH poručila: Udomi, ne kupuj! [ 1.15 Mb ]Predsjednica RH poručila: Udomi, ne kupuj! [ 1.29 Mb ]Predsjednica RH poručila: Udomi, ne kupuj! [ 1.30 Mb ]Predsjednica RH poručila: Udomi, ne kupuj! [ 1.39 Mb ]Predsjednica RH poručila: Udomi, ne kupuj! [ 1.43 Mb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting