01.06.21. Mreža za zaštitu životinja okuplja 55 udruga iz cijele Hrvatske

| More

Prijatelji životinja okupljaju hrvatske udruge koje se bore za bolji odnos prema životinjama

- Udruge na nekim područjima jedine djeluju, iako je to zakonska obaveza lokalnih zajednica

Svi znamo da zbog neodgovornih građana i zbog neprovođenja Zakona o zaštiti životinja brojni dijelovi Hrvatske imaju velike probleme s napuštanjem životinja. „Kada netko pronađe napuštenoga psa ili mačku, odmah zove neku od udruga za zaštitu životinja koje gase požare kada je riječ o brojnim slučajevima napuštanja životinja, iako nemaju zakonsku obavezu zbrinjavati napuštene životinje, već to čine iz suosjećanja i ljubavi”, ističu Prijatelji životinja koji kroz projekt Mreža za zaštitu životinja koordiniraju više od 50 udruga za zaštitu životinja u Hrvatskoj. Mreža se zalaže za udomljavanje pasa i mačaka umjesto kupnje životinja, odgovorno skrbništvo koje podrazumijeva mikročipiranje, kastraciju i dobre uvjete držanja te za veću zaštitu životinja općenito.

„Osnovana je 2008. godine s namjerom da se udruge koje se bave zaštitom životinjama, a koje dijele temeljna načela Mreže, ujedine za isti cilj te da se suradnjom i djelovanjem postigne smanjenje broja napuštenih i zlostavljanih životinja”, kažu Prijatelji životinja i dodaju da je rad Mreže priznat i od strane mnogih institucija, pa tako i Ministarstva poljoprivrede.

Mreža za zaštitu životinja i sve udruge članice su jedan od pokretača kampanje „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” i inicijative kojom se traži hitna izmjena Zakona o zaštiti životinja s ciljem potpune zabrane držanja pasa na lancu. „Zahtjevamo hitnu izmjenu Zakona o zaštiti životinja. Želimo da konačno prestane zlostavljački odnos prema psima, kojima držanje na lancu stvara golemu psihičku i fizičku patnju”, navode udruge Mreže i pozivaju na potpisivanje peticije na www.zabranimolanac.net.

Na nedavno održanom 26. sastanku Mreže za zaštitu životinja raspravljalo se o novim potezima koji bi vodili u smjeru zabrane držanja pasa na lancu, poticanju lokalnih zajednica na provedbu Zakona o zaštiti životinja, registraciji novih skloništa i programima kastracije pasa i mačaka. Osvrnuli su se i na veliku pomoć udruga i volontera u potresom pogođenim područjima, gdje su još uvijek aktivne, pozivajući sve građane s tog područja da iskoriste mogućnost besplatnog cijepljenja i mikročipiranja pasa te da se jave za kastraciju pasa i mačaka.

Koordinatorica Mreže za zaštitu životinja Koraljka Petrinović naglašava važnost rada udruga, koje su na nekim područjima jedine koje provode Zakon o zaštiti životinja, iako je obaveza vrlo jasno propisana lokalnim zajednicama. Teret koje podnose često je iznimno težak i potrebna im je podrška građana kako bi izdržale.

Mreža želi zajedničke probleme udruga prikazati javnosti i pronaći rješenja koja će utjecati na uzroke problema i spriječiti iscrpljivanje udruga te svakodnevno zlostavljanje i napuštanje životinja. Rad Mreže za zaštitu životinja može se podržati uplatom na žiro račun: HR9524020061500072860. Nedavno je Erste banka, u znak podrške, omogućila uplatu donacija i preko aplikacije Keks Pay kako bi svi koji to žele mogli pomoći brzo, sigurno i bez naknada. Može se iskoristiti i QR kod koji izravno vodi na uplatu donacije prema želji i mogućnosti.

Uz zahvalu na svakoj donaciji i drugoj vrsti podrške, iz Mreže pozivaju i na posjet njihovoj stranici www.mreza-za-zastitu-zivotinja.com koja je prepuna korisnih informacija.

Mreža - Keks Pay donacije [ 539.97 Kb ]

Vezane teme

mreža za zaštitu životinja

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting