11.04.02. Slučaj pogubljenja psa

| More

Novi slučaj pogubljenja psa od strane lovaca

U SLAKOVCU UBIJEN PAS PRED OČIMA DJETETA

Udruga Prijatelji životinja ponovno reagira na ubojstvo psa zbog 300 metara, odnosno zbog članka 54 Zakona o lovu. Tražimo ukidanje ovog krajnje nepotrebnog i neshvatljivo besmislenog članka lovačkog zakona!

Novi slučaj ubojstva psa od strane lovaca dogodio se ponovno i to opet u Međimurju kod Slakovca. Nakon nedavnih burnih reakcija zbog ubojstava pasa i mačaka u Međimurju, kada se pokrenula svjetska kampanja za ukidanje članka 54 Zakona o lovu RH ponovno se dogodilo ono što na cijelu našu zemlju baca veliku ljagu.

Hrvatski lovci naime zlorabe članak 54 Zakona o lovu te namjerno ubijaju pse i mačke udaljene 300 metara od naselja, iako članak 54 propisuje uklanjanje što može biti hvatanje ili protjerivanje životinje, ne nužno ubijanje. Slučaj iz Slakovca to i potvrđuje, jer lovci uopće nisu provjerili je li pas u pratnji dječaka i da li pripada nekome i uopće ga nisu pokušali otjerati ili uhvatiti već su ga odmah brutalno ubili.

Ovo je samo jedan u nizu slučajeva ubijanja životinja od strane lovaca, a nitko od 'časnih' i 'etičnih' lovaca - zaštitara prirode i životinja neće ništa poduzeti po tom pitanju. Čak štoviše, lovačka društva i lovački savez često upravo brani i pokriva ubojice potpuno nevinih životinja. Ako se ovakvi slučajevi ne smatraju kršenjem lovačke etike pitanje je zašto uopće i kakva to lovačka etika postoji!?

Lovac je hladno i promišljeno, bez ikakve provjere ili žaljenja pucao u psa čiji je vlasnik bio u neposrednoj blizini. Dječak, vlasnik psa bio je prisutan kada je lovac ubio psa, prema tome pas nije bio niti napušten niti opasnost za lovište, a čak niti u slučaju da je pas bio lutalica lovac prije ubijanja nije pokušao ni hvatanje ni protjerivanje.

Već smo uputili pismo Hrvatskom lovačkom savezu u kojem tražimo isključivanje dvojice odgovornih lovaca iz matičnog lovačkog društva 'Šljuka' te iz Hrvatskog lovačkog saveza.

Od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva tražimo da se smjesta ukine članak 54 Zakona o lovu kako bi se sprječilo ubijanje pasa od strane lovaca kojima ovaj članak daje to pravo i omogućuje da nekažnjeno prođu za ono što je inače kažnjivo djelo.

Cijeli svijet zgrožen je zbog ponašanja hrvatskih vlasti prema zaštiti životinja, a lovački lobi u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva i cijeloj vladi brani sadašnje stavove i navlači bijes svjetske zajednice za zaštitu životinja. Iako ankete pokazuju veliku podršku hrvatske javnosti inicijativi naše udruge da se ovaj članak ukine, nitko od strane nadležnih organa nije niti izgleda neće reagirati.

I onda se čudimo zašto nas civilizirani svijet smatra barbarima...

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting