13.07.04. Zabrana lova iz sporta i zabave

| More

Na poziv Ministarstva Prijatelji životinja predlažu promjene Zakona o lovu

Udruga Prijatelji životinja na poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, koje radi na promjeni Zakona o lovu, iznijela je svoje prijedloge.

U prijedlogu udruge Prijatelji životinja koji se bazira na pritužbama građana, dosadašnjim kampanjama Udruge vezanima za lov, kao i uz promjenu Zakona o dobrobiti životinja, ukazuje se na problem postojećeg članka 54. Zakona o lovu, sveprisutnoj samovolji lovaca, lovištima, kao i civilizacijskoj težnji društva da lov ne bude zabava i sport.

Prema članku 54. spomenutog zakona ovlaštenik prava lova ima pravo u lovištu ukloniti pse i mačke koji se kreću lovištem ako su bez nadzora na udaljenosti 300 m od nastambe vlasnika, odnosno od stada. U stvarnosti dolazi do zloporabe Zakona, što rezultira ubijanjem pasa, mačaka i domaćih životinja od strane lovaca iz čiste obijesti i iz potpuno neopravdanih razloga. Smatramo da potrebe za ubijanjem pasa, mačaka i domaćih životinja nema i da se problem njihove prisutnosti u lovištima može riješiti i bez tolike ovlasti lovcima, odnosno bez ubijanja. Mnogo prijavljenih slučajeva ubijanja kućnih životinja pred njihovim vlasnicima, djecom i slučajnim prolaznicima, od kojih su neki završili i na sudovima, govore u prilog tome.

Za promjenu članka 54. Zakona o lovu udruga Prijatelji životinja je pokrenula peticiju i dosad prikupila preko 4000 potpisa iz Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Također smatramo da dozvole za lov moraju biti izdavane isključivo osobama osposobljenima da prepoznaju poremećaje u okolišu i staništu životinja, bolesti životinja i sl., da dozvole moraju biti ograničene i kontrolirane kod izdavanja, kako bi se spriječila samovolja lovaca, što je trenutno vrlo čest slučaj. Puno je slučajeva i zloporabe oružja izvan lovišta, kao i prijetnji oružjem susjedima i njihovim životinjama. Također su česta međusobna prostrijeljivanja lovaca, uslijed nasumičnog pucanja. Smatramo da se ovakvi slučajevi trebaju najstrože kažnjavati.

Što se tiče članka 8. o lovištima, smatramo da osim nacionalnih parkova, strogih rezervata, specijalnih zooloških i ornitoloških rezervata i drugih posebno zaštićenih objekata prirode, i svi parkovi prirode (uključujući i Park prirode Medvednica) ne smiju biti lovište, odnosno na tim područjima bi lov trebao biti zabranjen. Nepoštivanje zabrane lova u ovim područjima treba najstrože kažnjavati.

Prema težnjama i etičkim načelima civiliziranog svijeta, držimo da lov treba biti zabranjen u svrhu sporta, rekreacije, zabave i turizma, posebice okrutnim metodama kao što su luk i strijela i sl. Iz toga se izuzimaju slučajevi navedeni u prijedlogu nacrta novoga Zakona o dobrobiti životinja. Umjesto lova, zalažemo se za ekolov, odnosno lov putem kamera, fotoaparata, a ne pušaka i ostalog oružja.

Više informacija se nalazi na web stranici Udruge, a također izvještavamo o sudjelovanju Udruge na međunarodnoj radionici na temu zaštite i ilegalne trgovine divljih i egzotičnih životinja. U organizaciji IFAW-a (International Fund for Animal Welfare) na radionici u Budimpešti, uz četrdesetak predstavnika iz petnaestak vladinih organizacija i nevladinih udruga, sudjelovao je i predstavnik udruge Prijatelja životinja Ozren Ćuk koji će rado izvijestiti javnost o samoj radionici kao i dati detaljne informacije o prijedlozima Udruge promjeni Zakona o Lovu.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting