26.08.21. Stroži uvjeti za privremene udomitelje nego za hotele za pse

| More

Prijatelji životinja nezadovoljni pravilnikom o radu hotela za životinje, ostavili komentare na javnoj raspravi

hotel za pse_čakovec [ 147.21 Kb ]

- Pravilnik se donosi prvi put u Hrvatskoj: Važno je spriječiti natrpavanje životinja na privremenom smještaju

Ministarstvo poljoprivrede prvi put donosi propis kojim bi se trebao regulirati rad hotela za životinje u Hrvatskoj. Još danas na javnoj raspravi je Prijedlog Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za privremeni smještaj kućnih ljubimaca, a udruga Prijatelji životinja smatra da je Pravilnik površno napisan, previše općenit i nezadovoljavajući. Stoga su svojim komentarima na javnoj raspravi ukazali na nužnost njegove dopune i izmjene.

„Najveći nedostatak je potpuni izostanak propisane najmanje korisne podne površine po životinji, što omogućava hotelima kojima dobrobit životinja nije prioritet natrpavanje u objekte velikoga broja životinja. Ukazali smo da svi slični propisi imaju propisane dimenzije koje su potrebne životinjama za zadovoljenje osnovnih potreba i da bez toga veterinarska inspekcija neće imati nikakav jasan kriterij za određivanje kapaciteta objekta”, ističu Prijatelji životinja.

Naime, u Prijedlogu Pravilnika navodi se da se za držanje psa ili mačke u nastambi mora osigurati tek površina kako bi se životinja mogla okrenuti, leći, hodati, sjediti, mahati repom… Prijatelji životinja pojašnjavaju da je riječ o vrlo nejasnom kriteriju jer životinja ne može imati dovoljno prostora na istoj površini da npr. i „stoji” i „slobodno hoda”: „Potrebno je propisati konkretne i mjerlive dimenzije kako se to ne bi prepuštalo subjektivnoj procjeni veterinarske inspekcije. Nije nam jasno zašto to nije učinjeno u Prijedlogu Pravilnika kada je, primjerice, pri izradi Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje na inicijativu upravo veterinarske inspekcije propisana najmanja korisna podna površina s obzirom na vrstu životinja smještenih u sklonište.”

Navode da Zakon o zaštiti životinja određuje da privremeni udomitelji više od devet pasa i mačaka moraju udovoljiti uvjetima držanja i skrbi o njima kao u skloništima, a ako imaju više od 20 životinja moraju imati iste uvjete kao sklonište i biti odobreni kao sklonište. Stoga je nelogično i apsurdno da se za vlasnike hotela za životinje, koji se bave komercijalnom djelatnošću, propisuju manji uvjeti držanja životinja nego za privremene udomitelje koji privremeno skrbe o životinjama za udomljavanje, bez ikakvog financijskog interesa i samo zato što žele pomoći napuštenim životinjama i lokalnoj zajednici. Osim toga, psi i mačke imaju uvijek jednake potrebe koje treba zadovoljiti u privremenom smještaju neovisno jesu li privremeno smješteni u skloništu ili u hotelu za životinje.

„Hoteli za pse trebali bi imati znatno bolje uvjete od onih u skloništu s obzirom na to da se životinjama trebaju osigurati uvjeti najsličniji onima kakve imaju kod kuće, u suživotu sa skrbnikom. Ako su skloništa za napuštene životinje tijekom prijelaznog razdoblja mogla udovoljiti propisanim najmanjim korisnim podnim površinama, onda to ne bi trebao biti problem ni za hotele za životinje koji se bave komercijalnom djelatnošću i naplaćuju svoje usluge. Financijski interesi objekata za privremeni smještaj kućnih ljubimaca nikako ne bi smjeli biti iznad osiguravanja minimalnih standarda za dobrobit životinja kakve bi postojeći hoteli već trebali imati”, naglašavaju Prijatelji životinja.

Dali su i jasne prijedloge za uvjete držanja pasa i mačaka jer Prijedlog Pravilnika sadrži tek najopćenitije odredbe ne uvažavajući specifičnosti dviju vrsta: „Neke odredbe vrlo su važne za smještaj mačaka i specifične su samo za držanje mačaka, npr. da svaka treba imati posudu s pijeskom za nuždu u svojoj nastambi, dok neke odredbe vrijede samo za pse, kao što je npr. obaveza šetnje barem triput dnevno. Zato se ovim Pravilnikom trebaju posebno navesti uvjeti držanja specifični samo za pse ili samo za mačke. U propisima se ništa ne podrazumijeva i ništa ne smije biti podložno subjektivnom tumačenju, već je potrebno sve detaljno propisati kako bi se osigurala dobrobit životinja.”

Dodaju i da se uvjeti držanja životinja u hotelima za pse ne smiju prepustiti tržištu jer u Hrvatskoj, nažalost, postoji mnogo ljudi koji su spremni ostaviti svojega psa u najjeftinijem smještaju ne obazirući se na uvjete u kojima će biti.

„Prijedlozi koji smo iznijeli temelje se na već postojećoj zakonskoj regulativi sličnih smještaja kućnih ljubimaca u skloništima, trgovinama i u uzgojima. Svi oni imaju bolje propisane minimalne uvjete smještaja životinja od hotela koji bi primarno trebali biti usmjereni na dobrobit životinja. Psi imaju jednake potrebe neovisno jesu li u skloništu ili u hotelu za pse, a objekti za privremeni smještaj životinja trebali bi im omogućiti daleko bolju skrb, što je Prijedlog Pravilnika propustio propisati”, zaključuju Prijatelji životinja.

Pozivaju sve da pročitaju primjedbe na Pravilnik i da se na javnoj raspravi založe za što bolje i konkretne uvjete privremenog smještaja kućnih ljubimaca.

Royal Cat Hotel [ 130.97 Kb ]Cakovec_hotel za pse [ 186.50 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting