23.06.15. S tobom i kroz najprometnije ceste

| More

Prijatelji životinja i bend Vatra pozivaju na udomljavanje i prestanak napuštanja životinja

- Slogan preuzet iz hita ''Tango'' najavljuje ovogodišnju kampanju protiv napuštanja životinja

Ljetnoj kampanji pod nazivom ''Obitelj na more, a pas na ulicu?'' ove godine pridružio se popularni hrvatski rock-bend Vatra, predvođen karizmatičnim Ivanom Dečakom. Vatra je pružila podršku sudjelovanjem u vizualnom predstavljanju kampanje te će po hrvatskim gradovima osvanuti jumbo-plakati.

Glavne poruke ove kampanje, osim kroz slogan ''S tobom i kroz najprometnije ceste'', mogu se navesti kroz pitanja koja bi si svi koji razmišljaju o skrbi za neku životinju trebali postaviti:

Članovi Vatre pozvali su građane da budu odgovorni udomitelji, a Ivan Dečak izjavio je o problemu napuštanja: ''Pomislite kako bi vama bilo da vas se svi odreknu i izbace vas na ulicu. Ne činite drugima ono što ne želite da drugi čine vama, bili to ljudi ili životinje!'' Basist Tomislav Šušak istaknuo je: ''Mislim da su životinje odgovornost koja se mora svjesno preuzeti. To su živa bića o kojima si dužan brinuti se. Ne treba olako uzimati životinje, a životne navike moraju se mijenjati i prilagođavati jer to su naši životni partneri koji zaslužuju našu punu pozornost i ljubav.''

Napuštanje životinja velik je problem u Hrvatskoj, no još je alarmantnije što mnogi gradovi, unatoč svojoj zakonskoj obavezi, i dalje ne zbrinjavaju životinje sukladno zakonu, nemaju info-centre niti provode programe kastracije životinja, kao ni edukaciju građanstva o zaštiti životinja.

Ni podaci koje je udruga Prijatelji životinja uspjela prikupili od registriranih skloništa za 2014. godinu ne govore u prilog brizi za napuštene životinje. U prošloj je godini na skrbi 11 skloništa koja su poslala podatke bilo više od 4000 životinja - više od 300 životinja po skloništu! Od toga je broja, prema dostavljenim podacima, udomljeno oko 2000 životinja. Uzevši u obzir da u Hrvatskoj postoji samo šest no kill skloništa, stotine životinja usmrćeno je, na sramotu cijele Hrvatske. Izvršeno je samo oko 1000 kastracija.

Skloništa koja su se izjasnila o povećanju broja napuštenih životinja u ljetnim mjesecima spominju porast za oko 50 %, no naglašavaju da je napuštanje prisutno tijekom cijele godine. Unatoč novčanim kaznama do 15.000 kuna, napuštanje je stalno prisutno, što jasno govori da je glavni problem neprovođenje zakonskih odredbi.

Vatra i psi Bobica i Jasper pozivaju sve na udomljavanje životinja umjesto kupnje, kao i da dignu glas protiv napuštanja i ubijanja životinja, naglašavajući da je bolje ne uzeti pod skrb životinju, ako ne postoje uvjeti za pravilnu i cjeloživotnu skrb.

Profesionalnu i volontersku pomoć pružili su Ana Mihalić (fotografija), Petra Sever (šminka) i Maja Zaklan (dizajn plakata). Kampanja je realizirana u suradnji i uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu, Europlakata, Arta, Studija Zale, Vector Designa, Avalona, trgovina bio&bio i Sapunoteke.

Na stranici Udruge potražite vizual plakata, više informacija kako pomoći napuštenim životinjama te oglasnik za udomljavanje i čuvanje životinja.

S tobom i kroz najprometnije ceste [ 1022.39 Kb ]

S tobom i kroz najprometnije ceste [ 1007.69 Kb ]

Pogledajte fotografije sa snimanja kampanje:

S tobom i kroz najprometnije ceste [ 181.10 Kb ]

S tobom i kroz najprometnije ceste [ 179.12 Kb ]

S tobom i kroz najprometnije ceste [ 297.01 Kb ]

S tobom i kroz najprometnije ceste [ 141.57 Kb ]

S tobom i kroz najprometnije ceste [ 309.06 Kb ]

S tobom i kroz najprometnije ceste [ 383.73 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting